Rast cien internetu vyvoláva obavy

BRATISLAVA – Organizátori protestu združení okolo servera www.bystro.sk sú presvedčení, že postup Slovenských telekomunikácií v otázke cien internetu ohrozuje jeho budúcnosť v SR.

„Internet bude od druhého, resp. od tretieho štvrťroku výrazne drahší. Zníženie ceny za internetové pripojenie v silnej prevádzke je spôsobené len zrušením poplatku za spojenie. Nevyrovnáva podstatné zvýšenie ceny za pripojenie v slabej a víkendovej prevádzke,“ tvrdia mladí aktivisti.

Organizátori protestu porovnávali cenu za pripojenie do internetu vo víkendovej prevádzke v závere roka 2001 s cenou plánovanou od začiatku júla tohto roka. Hodina internetu cez víkend podľa nich zdražie o viac ako štyridsať percent. Zároveň pripomínajú, že ceny internetu porastú aj pre domácnosti, teda bytových zákazníkov. Slovenské telekomunikácie však považujú ich tvrdenia o raste cien za prehnané. Vysvetľujú, že zvýšenie cien internetu si vyžaduje ich úroveň nákladov.

Cena pripojenia na internet sa podľa www.bystro.sk rapídne zvýši a postupne zavádzaná časová tarifikácia ju oproti súčasnej impulzovej znevýhodní. „Čím dlhšie surfujete po internete, tým drahšie to vyjde oproti starému cenníku,“ prízvukujú protestujúci z občianskeho združenia Internet pre všetkých.

Za zhoršujúcu sa situáciu môže podľa nich štát. Cenovú politiku telekomunikácií by mal dostať pod kontrolu regulátor, ktorým je Telekomunikačný úrad. Jeho hovorca Roman Vavro zatiaľ nevedel povedať, ako a či vôbec vydá regulačné opatrenie.

Telekomunikácie prisľúbili, že do konca apríla predložia úradu kalkuláciu oprávnených nákladov a primeraného zisku za tieto služby. „Až po jeho preštudovaní rozhodneme, aký spôsob prípadnej regulácie zvolíme,“ povedal Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy