Internet s variabilnou rýchlosťou

VBR – novinka na slovenskom trhu

Nový produkt s pridanou funkciou VBR (Variable Bit Rate) umožňuje užívateľom internetu udržať náklady v rozumných medziach a súčasne výhodne využívať vyššie kapacity prístupových liniek.
Telenor Telecom, a. s., ako prvý na Slovensku ponúka užívateľom internetu nový produkt na svojich prístupových sieťach FWA. Technológia FWA, na ktorej je postavený rádiový prenos informácií, predstavuje ideálnu základňu na využívanie asymetrickosti internetovej prevádzky a na zavedenie VBR so schopnosťou dynamicky prideľovať kapacitu.

Čo znamená asymetrický prístup do internetu?

Klasické pripojenie k internetu (CBR – Constant Bit Rate) znamená, že užívateľ platí za zvolenú kapacitu bez ohľadu na to, či a nakoľko ju využíva. Za časť kapacity však platí zbytočne, pretože spravidla oveľa viac informácií prijíma (downstream), než odosiela (upstream) a aj nároky na rýchlosť prenosu smerom od poskytovateľa internetu k užívateľovi sú niekoľkokrát vyššie než v opačnom smere.

Pripojenie k internetu s VBR (Variable Bit Rate) umožňuje zákazníkovi využívať popri garantovanej kapacite aj vyšší stupeň prístupovej rýchlosti, tzv. variabilný. To znamená, že využíva vyššiu voľnú kapacitu práve vtedy, keď ju potrebuje. Zvýšené kapacity, ktoré sú zdieľané viacerými užívateľmi v určitom pomere, sa prideľujú dynamicky na požiadanie. Podstatné je, že náklady na prevádzku s VBR sú podstatne nižšie než náklady na klasické pripojenie s CBR.



Internetová prevádzka na linke s variabilnou bitovou rýchlosťou

Hlavné výhody produktu VBR v sieťach FWA

Pevný bezdrôtový prístup FWA ponúka širokopásmový prístup na internet s rýchlosťou od 256 kbps až do 4 x 2 Mbps. Inštalácia linky je jednoduchá a rýchla, prakticky za niekoľko dní. FWA integruje všetky rozhrania a jednotlivé linky do jedného zariadenia, čím podstatne znižuje náklady na vybudovanie prístupovej siete.

Pripojenie k internetu s VBR

  • Prispieva k hospodárnosti pri využívaní šírky frekvenčného pásma
  • Umožňuje využiť vyššie prístupové rýchlosti za výhodné ceny
  • Pomáha šetriť náklady užívateľa na prevádzku linky
  • Podporuje širšie využívanie internetu v slovenských podnikoch



Chcete vedieť viac?

Chcete poznať ďalšie výhody pevného bezdrôtového prístupu FWA?

Sledujte seriál informácií o FWA.

Súvisiace články

Aktuálne správy