Ceny rastú čoraz pomalšie

BRATISLAVA – Obdobie rekordne pomalého rastu cien pokračuje. Podľa Štatistického úradu boli ceny minulý mesiac vyššie len o 3,6 percenta ako pred rokom.

„Inflácia je najnižšia od čias začiatku transformácie hospodárstva,“ povedal hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth. Vo februári bola medziročná inflácia 4,3 percenta. Analytici ďalšie spomalenie rastu cien predpokladali, ich pád však bol ešte výraznejší. V prognózach nepočítali s tým, že v marci ceny v priemere zostanú rovnaké ako vo februári. Pod marcovú nulovú medzimesačnú infláciu sa podpísali hlavne potraviny. „Ich váha v spotrebnom koši je veľká, a preto výsledky celkovej inflácie značne ovplyvňuje,“ vysvetlil Marek Gábriš z ČSOB.

K stabilite cien prispieva v posledných mesiacoch okrem nízkych dopytových tlakov, ktoré infláciu tlmia už dlhší čas, a konkurencie v maloobchode, aj rozhodnutie vlády nezvyšovať regulované ceny. Umelo stanovené ceny však bude musieť upraviť nová vláda o to viac na budúci rok, takže ceny teraz vlastne rastú príliš pomaly na úkor budúcnosti.

Analytici sa zhodujú, že cenový vývoj je mimoriadne priaznivý. Na zlacnenie peňazí v ekonomike, ktoré by malo po poklese rastu cien nasledovať, však rovnaký názor nemajú. „Vývoj inflácie spolu s 19-percentnou nezamestnanosťou, nižším než potenciálnym ekonomickým rastom, veľkým úrokovým diferenciálom a silnou menou sú argumentami pre zníženie úrokových sadzieb,“ myslí si Tóth. „Ale obchodný deficit, ktorý sa asi výrazne pred druhým polrokom nezlepší, neumožní centrálnej banke sadzby znížiť,“ dodáva.

Ak sa naplnia predpoklady o zlepšení vývoja zahraničného obchodu v druhom polroku, redukciu sadzieb o pol percenta očakáva najskôr v posledných troch mesiacoch tohto roka. Skoršie uvoľnenie menovej politiky by mohli priniesť obmedzenia výdavkov vlády. „To však neočakávame,“ tvrdí Tóth.

Gábriš poukázal na to, že v súčasnosti dokonca centrálna banka svoju úrokovú politiku sprísňuje, pretože napriek poklesu cien necháva sadzby nezmenené. Čoraz väčší rozdiel medzi rastom cien a cenou úverov totiž tlmí investičnú aktivitu. Základná úroková sadzba národnej banky je 7,75 percenta.

V aprílových cenách by sa mal v plnej miere prejaviť rast cien ropy na svetových trhoch. „Pre vývoj inflácie budú aj v najbližších mesiacoch najdôležitejšie položky doprava a potraviny…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy