Obchodníci sa môžu tešiť, zarobia

Obchodníci si pred vianocami a novoročnými výpredajmi prídu na svoje. Napriek októbrovému zdraženiu cien energií sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšia tržby predajcom v čase blížiacich sa sviatkov o zhruba 10 percent.

Obchodníci si pred Vianocami a novoročnými výpredajmi prídu na svoje. Napriek októbrovému zdraženiu cien energií sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšia tržby predajcom v čase blížiacich sa sviatkov zhruba o 10 percent. Slováci tak utratia v posledných troch mesiacoch tohto roka približne 108,9 miliardy korún.

Splátkový predaj a úvery

Podľa analytika prieskumnej agentúry Terno Ľubomíra Drahovského budú predvianočné tržby obchodníkov v tomto roku v priemere o desatinu vyššie ako vlani. „Platby v hotovosti by mali byť zhruba rovnaké ako v minulom roku, ale zvýši sa obrat predaja prostredníctvom rôznych úverov a splátok, hovorí.

Dôvodom je fakt, že splátkové spoločnosti už požadujú len minimálny počet dokladov. Stačia im len dva, ktoré dokazujú totožnosť zákazníka, navyše ponúkajú nulovú akontáciu a iné výhody.

Predvianočné nákupy ovplyvňujú aj banky. Tie dávajú svojim klientom čoraz viac možností ísť do debetu. Obdobie, keď ľudia najčastejšie využívajú možnosť nákupu na splátky, býva pár dní pred Vianocami.

Na druhej strane Drahovský predpokladá, že nie všetci obchodníci do…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy