Čo je to ETF

V posledných rokoch sa stávajú významným investičným nástrojom Echange traded funds. Len v roku 2004 vzrástla hodnota aktív v týchto fondoch v USA z počiatočnej hodnoty 150 miliárd USD nad hodnotu 225 miliárd USD ku koncu tohto roka.

Čo sú to teda ETF?
Echange traded funds sú fondy obchodované na burze podobné indexovým fondom predávaným v rámci kolektívneho investovania. Ich portfóliá sa skladajú z akcií a dlhopisov, ktorých skladba je veľmi podobná konkrétnemu trhovému indexu. Hlavný rozdiel medzi ETF a fondom spočíva v ich obchodovaní. Akcie (resp. podiely) fondu sa nakupujú a predávajú za NAV (Net Asset Value – Čistá hodnota aktív), ktorá pripadá na jeden podiel. Akcie ETF sa obchodujú na burze cenných papierov podobne ako bežné akcie, resp. dlhopisy. Ich cena je preto závislá od ponuky a dopytu.

Hlavné výhody ETF
Náklady na správu Echange traded funds v porovnaní s podielovými fondmi sú podstatne nižšie. Štúdia spoločnosti Morningstar, ktorá hodnotí výkonnosť fondov v USA, z roku 2005 porovnávala priemerné nákladové pomery manažmentu fondov a nákladové pomery manažmentu ETF v USA. Na základe tejto štúdie sú aktívne riadené fondy a tiež indexové fondy oproti ETF na základe sledovaného ukazovateľa v nevýhode. Porovnanie niektorých nákladových pomerov je v nasledujúcej tabuľke:

Nízke náklady spočívajú len v kopírovaní štruktúry vybraného indexu bez snahy získania vyššej výnosnosti. Nie je preto potrebné zvyšovať náklady na analýzu, obchodovanie a podobne.

Druhou výhodou sú dane. Aktívne riadené fondy v snahe „poraziť“ vybraný index zvyšujú početnosť nákupov a predajov akcií. V prípade rastu cien sa zvyšujú kapitálové výnosnosti a z toho plynúce dane. Na základe výskumu je len málo manažérov fondov, ktorí dokážu dosiahnuť lepšiu výnosnosť ako index. Ak sa pre hodnotenie výnosnosti zahrnie aj porovnanie výnosnosti pred daňou a po dani, ich počet sa ešte zníži.

Flexibilita obchodovania s akciami ETF je ďalším plusom. Akcie ETF umožňujú lepšie riadenie rizika. Je to spôsobené tým, že nákupom jednej akcie investor preberá na seba dva druhy rizík. Prvým je trhové riziko (systematické – nie je možné ho ovplyvniť), ktoré zapríčiní, že ak klesá celý trh, je pravdepodobné, že začnú klesať aj nakúpené akcie. Jedinečné (nesystematické) riziko je možné znížiť diverzifikáciou. Nákup akcie ETF je vlastne nákup „celého“ trhu reprezentovaného indexom. A tento nákup sa realizuje v jednej transakcii spojenej s nižšími transakčnými nákladmi. Investor sa týmto nákupom vystavuje iba trhovému riziku a jedinečné riziko sa pre neho stáva nulové.

Výhodou ETF je aj možnosť obchodovania počas obchodných hodín burzy cenných papierov. V prípade investovania do klasického fondu je cena, za ktorú sa kupujú podiely, zistená až po uplynutí istého času (v prípade fondov, ktoré určujú NAV každý deň), a preto investor nevie, za akú cenu podiely kupuje. Je to veľká nevýhoda fondov, ktorých NAV na jeden podiel je veľmi volatilná, čo spôsobuje problémy so správnym načasovaním kúpy, resp. predaja. Podobne ako pri obchodovaní s akciami je možné pre ETF zadávať špeciálne pokyny pre nákup a predaj, ako je napríklad limitná cena a stop loss. Tiež je umožnené obchodovanie „na krátko“, teda požičanie si akcií a ich okamžitý predaj so záväzkom ich vrátenia v budúcnosti, a na úver, kedy pre nákup nie je potrebná plná suma, ale len istá časť, zvyšok sa požičiava a tiež sa splácajú úroky. Rozšírenie likvidity obchodovania spojené s rastom aktív ETF umožnilo aj využívanie derivátov, konkrétne opcií pre niektoré akcie ETF.

Prečo používať ETF?

Veľkou výhodou použitia Echange traded funds je diverzifikácia. Okrem toho je možné využívať ETF v kombinácii s inými akciami na kompletizáciu portfólia a rovnako umožňujú s relatívne nízkymi nákladmi ľahkú zmenu zamerania sa na rôzne odvetvia.

ETF a nimi zvolený index

Z množstva ETF boli pre analýzu náhodne vybrané dva, ktoré sú naviazané na rôzne indexy S&P – iShares S&P 400 MidCap 400 Index a iShares S&P 500 Index. Oba založila spoločnosť Ishares Trust.

Index S&P 400 MidCap sa skladá zo 400 spoločností z USA so stredne veľkou kapitalizáciou a fond, ktorý je podľa neho zložený, bol uvedený na trh 22. mája 2000. V marci tohto roka mal čistý objem aktív 2,42 mld. USD s ročným obratom jeho akcií 11 % a nákladovým pomerom vo výške 0,20 %.
Index S&P 500 je vytvorený z 500 amerických spoločností s vysokou trhovou hodnotou ich akcií. Ishares Trust uviedla tento fond na trh 15. mája 2000 a v súčasnosti dosiahol čistý objem aktív vo výške 12,51 mld. USD, čo znamená, že je v desiatke najväčších ETF v USA. Ročný obrat jeho akcií je 3 % a nákladový pomer 0,09 %.

Pre analýzu sa použili denné údaje fondov a ich indexov. Tieto denné údaje sú vo forme otváracej ceny (open), najvyššej ceny (high), najnižšej ceny (low) a zatváracej ceny (close). Ilustrujú tak pohyb indexu a jeho fondu počas obchodovacích hodín burzy. Denné údaje sú sledované od začiatku predaja ETF na trhu, t. j. od mája 2000 až do 6. júna 2005, čo je obdobie piatich rokov. Vývoj indexu a ceny ETF boli prepočítané k počiatočnej hodnote 100. Pri výpočtoch sa zohľadnila iba cena akcie a indexu bez ostatných nákladov, ako sú dane a poplatky.
Graf č. 1 Prepočítané hodnoty indexu S & P 500 a jeho fondu

Z grafu č. 1 je zrejmé, že prepočítané hodnoty sú v sledovanom období tak blízko, že nie je možné vidieť dve čiary. Tento graf potvrdzuje aj hodnoty korelačného koeficientu fondu, pri všetkých cenách je jeho hodnota približne na úrovni 0,999 (maximálna hodnota je 1, čo znamená úplne rovnaký pohyb cien oproti hodnote -1 úplne rozdielny pohyb cien). Podobný vývoj je možné sledovať aj pri druhom fonde a jeho indexe.
Graf č. 2 Vývoj hodnoty cien podielov fondu a jeho indexu v absolútnych jednotkách.

Koeficienty korelácie sú pri všetkých cenách (otváracia, najvyššia, najnižšia a posledná) na úrovni 0,999, čo potvrdzuje rovnaký vývoj cien.
Ďalšie výsledky sledovania pohybu cien fondov a indexov boli vykonané na porovnaní rozdielností prepočítaných cien fondov a indexov. Tieto hodnoty predstavujú absolútne percentuálne rozdiely vychádzajúce z počiatočnej hodnoty fondu a indexu. Štatistické skúmanie týchto rozdielov začneme na fonde iShares S&P 500 Index a jeho indexu. Výsledky skúmania sú v Tabuľke č. 1:


Tab. č. 1 Štatistické hodnoty vývoja ceny fondu a jeho indexu

Najväčší negatívny rozdiel bol dosiahnutý v otváracej cene (Open) dosiahnutej počas obchodovacieho dňa vo výške -4,52 % z počiatočnej ceny fondu. Čo to vlastne znamená? Dňa 17. 11. 2001 bola skutočná otváracia cena fondu vo výške 102,00 USD za akciu, čo je 71,5 % úvodnej otváracej ceny fondu. Index v ten deň začínal na 76,20 % pôvodnej otváracej hodnoty. Rozdiel v otváracích hodnotách je vo výške 4,52 %, resp. fond začínal na nižších hodnotách, ako mal vzhľadom na otváracie hodnoty indexu. Tento percentuálny rozdiel je počítaný z počiatočnej hodnoty a v tomto prípade predstavuje 4,52 % čo je 6,45 USD.

V sledovanom období bol najvyšší kladný rozdiel tiež pri otváracej cene (Open). Tu bol rozdiel vo výške 3,15 % (asi 4,50 USD), t. j. cena fondu začínala oproti indexu vyššie ako začínal index.

Najpresnejšie hodnoty sa dosiahli pri najnižších cenách (Low) a pri posledných cenách (Close). K tomu sa dospelo na základe ďalších štatistických ukazovateľov (medián, aritmetický priemer a štandardná odchýlka).

Podobné prepočty boli urobené aj pre druhý fond iShares S&P 400 MidCap Index a jeho index. Výsledky sú v Tabuľke č. 2.


Tab. č. 2 Štatistické hodnoty vývoja ceny fondu a jeho indexu

Pri tomto fonde sú niektoré extrémne hodnoty vyššie ako pri predchádzajúcom. Minimálny rozdiel (fond sa predával lacnejšie, ako sa mal) až vo výške 5,91 % a maximálny (fond sa predával drahšie, ako sa mal) 6,31 %. Zaujímavé sú tiež hodnoty najnižších cien (Lo

Súvisiace články

Aktuálne správy