Rast ekonomiky prekonal očakávania

Výkonnosť slovenskej ekonomiky vzrástla vlani o 3,3 percenta. "Dá sa povedať, že jej motorom je v súčasnosti vysoká domáca spotreba, čo je do istej miery varovným signálom. Pokračovanie tohto trendu môže veľmi ľahko prehĺbiť vonkajšiu nerovnováhu krajiny," povedal ekonóm Slovenskej ratingovej agentúry Ľudovít Ódor.

BRATISLAVA – Výkonnosť slovenskej ekonomiky vzrástla vlani o 3,3 percenta. „Dá sa povedať, že jej motorom je v súčasnosti vysoká domáca spotreba, čo je do istej miery varovným signálom. Pokračovanie tohto trendu môže veľmi ľahko prehĺbiť vonkajšiu nerovnováhu krajiny,“ povedal ekonóm Slovenskej ratingovej agentúry Ľudovít Ódor.

Posledné tri mesiace roka 2001 sa niesli v znamení vysokej miery spotreby domácností. Medziročne sa zvýšila viac ako dvojnásobne. Obyvatelia nakupovali viac aj napriek veľkému podielu nezamestnaných. Umožnili im to peniaze získané z dlhopisov Fondu národného majetku SR a rast reálnych miezd.

„Rast spotreby domácností pravdepodobne súvisí aj s nesprávne vnímanou mierou inflácie. Podľa prieskumov ju občania nadhodnocujú až trojnásobne. V súvislosti s poklesom tempa zvyšovania cien možno očakávať pokračovanie rastu spotreby domácností aj v tomto roku,“ konštatoval analytik Ľudovej banky Mário Blaščák.

Pavol Ondriska zo Slávie Capital pripomína, že domácnosti utrácajú tak, ako už dlho nie. Svedčia o tom priemerné štatistické čísla, jednotlivé domácnosti to však môžu vnímať odlišne. V uplynulom roku navyše veľa spotreboval aj štátny aparát.

Dôležité je, že slovenská ekonomika vlani vzrástla rýchlejšie, ako hospodárstvo EÚ. Ide o jeden zo spôsobov, ako priblížiť našu životnú úroveň k štandardu vyspelých európskych štátov. Hospodárstvo Slovenska zasiahlo celosvetové spomalenie, na jeho napredovaní to napriek tomu nie je na prvý pohľad poznať. „Ale len na prvý pohľad,“ prízvukuje Ondriska. Slabý zahraničný …

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy