Tichí spoločníci sa môžu brániť

Staronové vedenie Horizontu Slovakia, a. s., podľa jej hovorcu Mariána Kardoša neuvažuje o vyplatení vkladov bez výnosov. Zo zmlúv totiž vyplýva aj právo na výnos.

Staronové vedenie Horizontu Slovakia (HS), a. s., podľa jej hovorcu Mariána Kardoša neuvažuje o vyplatení vkladov bez výnosov. Zo zmlúv totiž vyplýva aj právo na výnos. Hrozilo by, že vkladatelia budú žalovať HS na súde. Jedinou možnosťou ako vyplatiť vklady bez výnosov je uzatvorenie novej zmluvy s vkladateľmi, resp. tichými spoločníkmi. „Všetci tí, ktorí s HS alebo BMG Invest uzavreli zmluvy o tichom spoločenstve, však nesú na svojich pleciach aj riziko straty svojich vkladov. Tichí spoločníci sa zmluve sa zaviazali, že sa budú podieľať tak na zisku, ako aj na strate,“ uviedol Kardoš. S BMG a HS uzatvorilo zmluvu viac ako 100 tis. občanov. „Uvedomuje si, že nevyplatenie môže spôsobiť značné spoločenské napätie, preto budeme robiť všetko preto, aby sme klientov uspokojili,“ povedal Kardoš s tým, že vklady chce spoločnosť vyplácať podľa termínov splatnosti. „Iste, že momentálne nastal určitý sklz, ale nie je možné všetkých uspokojiť naraz,“ zdôraznil.

Nevylúčil možnosť, že HS pôjde do likvidácie. „Nemôžem to potvrdiť ani vylúčiť, je to však posledná možnosť, ktorá môže nastať, pretože spoločnosť je likvidná,“ povedal Kardoš. HS a BMG pripravuje v zmysle zákona o cenných papieroch a investičných službách a podľa hovorcu tzv. prospekt investície. „Nič iné nám neostáva, nemôžeme postupovať protizákonne,“ uviedol. Do 30. júna sú nebankové subjekty povinné vypracovať prospekt investície a predložiť ho na schválenie ÚFT. Úrad schvaľuje aj reklamu. Reklama musí obsahovať informáciu o tom, že bol zverejnený prospekt investície a kde bol zverejnený. Súčasťou reklamy je upozornenie, že s investíciou je spojené riziko a aktuálne dosahovaný výnos nie je zárukou budúcich výnosov.

Vzhľadom na situáciu, ktorá v poslednom čase znepokojuje mnohých vkladateľov BMG Invest, môže vzniknúť podozrenie z nevyplatenia nároku tichého spoločníka, ktorý mu vyplýva zo zmluvy o tichom spoločenstve alebo z inej zmluvy. „Taký zmluvný partner, ktorý má už svoj nárok zo zmluvy uzatvorenej s BMG splatný a nevyplatený, môže sa domáhať uspokojenia svojho nároku súdnou cestou,“ skonštatovala pre HN advokátka JUDr. Zuzana Kráľovičová. Podľa jej vyjadrenia Občiansky súdny poriadok (OSP) pozná inštitút predbežného opatrenia (par. 74 – 77), na základe ktorého môže súd pred začatím konania vo veci samej nariadiť pred…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy