Pád Horizontu sa priblížil

Americký investor, ktorý podľa tvrdenia BMG Investu a Horizontu z minulého týždňa kúpil obe firmy, s okamžitou platnosťou odstúpil od obchodu. "Najviac ho vydesilo, že predseda vlády predpovedal poslancom parlamentu, že sa so spoločnosťami spája značný rozsah trestnej činnosti," uviedol nový hovorca Horizontu Marián Kardoš.

BRATISLAVA – Americký investor, ktorý podľa tvrdenia BMG Investu a Horizontu z minulého týždňa kúpil obe firmy, s okamžitou platnosťou odstúpil od obchodu. „Najviac ho vydesilo, že predseda vlády predpovedal poslancom parlamentu, že sa so spoločnosťami spája značný rozsah trestnej činnosti,“ uviedol nový hovorca Horizontu Marián Kardoš.

Podľa informácií Pravdy mala byť potenciálnym kupcom Horizontu istá americká spoločnosť Cavaliere. Kardoš správnosť týchto informácií nevyvrátil ani nepotvrdil. Investor, o ktorom Horizont neposkytol žiadne informácie, chce údajne zostať v anonymite. Obáva sa totiž o svoje dobré meno.

Podľa Kardoša majú BMG aj Horizont dostatok peňazí na vyplatenie klientov. Rovnako verí, že budú schopné prijímať aj nové vklady. „Pobočky chceme otvoriť, keď nám k nim polícia uvoľní prístup,“ povedal. Hovorca slovenských vyšetrovateľov Stanislav Ryban nevedel potvrdiť, či sú vyšetrovatelia naozaj hlavnou príčinou stále neprístupných pobočiek.

Kardoš považuje za samozrejmé, že tichí spoločníci znášajú straty firmy, v ktorej majú podiely.

„Krachy spoločností sú bežné všade vo svete, hoci v tomto prípade zatiaľ nejde o krach,“ zdôraznil Kardoš. Nový hovorca kedysi pôsobil ako mediálny zástupca bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.

Finanční odborníci oslovení Pravdou si myslia, že odstúpenie údajného kupca povedie ku konečnému pádu BMG aj Horizontu. Otázne bude, či si ich tichí spoločníci budú môcť nárokovať svoje peniaze. Zmluvy s oboma firmami sú navrhnuté tak, že mohli občanov uviesť do omylu. Podpisovali ich s cieľom získať vysoký výnos. O podiel v spoločnostiach, a teda aj na prípadných stratách zrejme nemali záujem,“ reagoval advokát Pavol Hagyari.

Peniaze v BMG a Horizonte by teda v prípade potreby mohli teoreticky získať späť aj tichí spoločníci. Podmienkou je predbežné vyhlásenie súdu o neplatnosti ich zmlúv. Následne je podľa finančn…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy