Otvorené podielové fondy klesali

Za minulý týždeň nedokázali ani v jednej skupine fondov zhodnotiť všetky. Klesali ako akciové tak i dlhopisové fondy. Celkovo zhodnotilo iba 24 fondov.

Po krátkodobom prekonaní psychologických hraníc hlavné akciové indexy ako v USA tak i v Európe poklesli. Dow Jones Industrial poklesol o 3,4 %, Nasdaq stratil na svojej hodnote 5,02 % a Eurostoxx 50 až 5,51 %. Poklesu podielových fondov nezabránilo ani jedenáste zníženie úrokových sadzieb zo strany Fedu. Tento krok sa totiž očakával a zníženie sa zahrňovalo do cien dlhopisov. Ceny európskych technologických titulov nakrátko pozdvihla fínska Nokia, keď zverejnila svoje prognózy o poslednom štvrťroku a posilnila aj nádej o ich prekonanie. Americké technologické tituly ovplyvnilo oslabenie akcií Compaq Computer po tom, čo vznikli obavy o stroskotaní fúzie s Hewlett -Packard. Americký trh negatívne ovplyvnila aj správa, že maloobchodné tržby v USA poklesli v novembri o 3,7 %, čo predstavuje najväčší medzimesačný pokles od roku 1992. Maloobchodné tržby ovplyvnil hlavne podstatne slabší predaj automobilov.

Na otvorenie Tatra Kupón Fondu reagovali klienti podľa Jána Kováča, člena Predstavenstva TAM, veľmi pokojne. Skonštatoval, že približne 5 % klientov po otvorení fondu redemovalo svoje podiely. Taktiež nie je dôvod predpokladať, že redemácie v tomto fonde budú dosahovať v budúcnosti väčšiu úroveň ako je tomu u ostatných fondov TAM. Nový fond TAM je fond s jasne vymedzenou investičnou stratégiou. Celkový objem redemácií v prvom týždni po otvorení zvýšila plánovaná redemácia podielov Tatra banky, ktorá bola najväčším akcionárom bývalého Tatra Kupón Fondu. Touto transakciou sa Korunový akciovo -dlhopisový stal štandardným otvoreným podielovým fondom určeným pre širokú investorskú verejnosť. Ako ďalej uviedol J. Kováč, počiatočné náklady v roku 1991 predstavovali 1050 Kčs. V roku 2001 mal jeden podiel hodnotu 3,1 Sk. To pri 10 akciách predstavuje 31000 Sk, 40,3 %-né ročné zhodnotenie, a plus dividendy v sume 9000 Sk.

Za minulý týždeň pribudlo do fondov približne 45 mil. Sk. Z peňažných fondov najvyšší prírastok zaznamenal fond TAM. Z dlhopisových fondov vyše 5,6 mil Sk smerovalo do KBC Renta Dollarenta. O takmer 5 mil. Sk si kumulovaný predaj zvýšil Dlhopisový korunový IAM. Z akciových fondov zaznamenal najvyšší prírastok WIOF Global Equity. Štandardne najvyššie redemácie a predaje podielov nastali pri fondoch Prvej Penzijnej.

Najvyššie zhodnotenie v Sk dosiahol deviaty fond Tatra Asset Management (TAM) Korunový akciovo -dlhopisový. Najvyšší pokles zaznamenal technologický fond Istro Asset Management. Všetky fondy denominované v českých korunách poklesli. Najvyššie zhodnotenie v Eur nastalo vo fonde VB Modern Times. Najvyšší pokles v tejto mene zaznamenal fond WIOF European Equity. Ani jeden fond v USD nezhodnotil a najväčší prepad za minul týždeň dosiahol biotechnologický fond KBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy