Nemecký energetický koncern RWE pre nedodanie plynu začal arbitráž voči ruskému Gazpromu

RWE nie je v Nemecku prvý, kto sa za obmedzenie dodávok ruského plynu snaží od Gazpromu domôcť odškodného.

AKTUALIZOVANÉ 15:19

Nemecký energetický koncern RWE začal pre nedodanie zemného plynu arbitrážne konanie proti ruskej spoločnosti Gazprom. Denníku Handelsblatt to povedal hovorca podniku. RWE pritom nie je v Nemecku prvou firmou, ktorá sa za obmedzenie dodávok ruského plynu snaží od Gazpromu domôcť odškodného. Na konci novembra spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším dovozcom ruského zemného plynu do Nemecka, oznámila, že proti Gazpromu začala arbitrážne konanie.

Koncern RWE mal podobne ako Uniper s Gazpromom zmluvu o dodávkach plynu, ktorý do Nemecka prúdil predovšetkým plynovodom Nord Stream 1 po dne Baltského mora. Zásobovanie sa ale skomplikovalo, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Moskva v júni znížila dodávky plynovodom Nord Stream 1 na 40 percent kapacity a v júli až na 20 percent. Od septembra potom cez tento plynovod žiadny plyn Rusko nedodáva, jeho rúry boli navyše sabotážou poškodené.

Odkázaní na alternatívne dodávky

Dodávatelia plynu preto kvôli obmedzeným a teraz prakticky zastaveným dodávkam ruského plynu museli túto energetickú surovinu nakupovať z iných zdrojov za výrazne vyššie ceny. Nemecko navyše nemá dostatočnú infraštruktúru, aby okamžite úplne nahradilo dovoz plynu z Ruska. Nemecká vláda kancelára Olafa Scholza preto na pobreží Severného mora a Baltického mora buduje terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG).

Problémy so zásobovaním dostali spoločnosť Uniper do existenčných ťažkostí. Z toho dôvodu sa firma, nemecká vláda a jej väčšinový akcionár, ktorým je fínska spoločnosť Fortum, v septembri dohodli na zoštátnení Uniperu. Vláda tak bude v tejto firme vlastniť približne 98,5 percenta akcií.

Uniper, ktorý je odkázaný na pomoc štátu, sa snaží získať arbitrážou odškodné. Vo vyhlásení z konca novembra uviedol, že na náhradu ruských dodávok zatiaľ vynaložil 11,6 miliardy eur (asi 397 miliárd korún) a že suma ďalej porastie. O náhradu teraz usiluje tiež RWE.

Viac o téme: dodávky plynu , Gazprom , Nemecko , plyn , RWE , Uniper

Súvisiace články

Aktuálne správy