Akcie v USA po štatistike a poklese Salesforce uzavreli zmiešane, dolár klesol

, ČTK Foto: SITA/AP

Z 11 čiastkových sektorov indexu S&P 500 ich vo štvrtok deväť oslabilo, na čele s finančnými a realitnými spoločnosťami.

Akcie v Spojených štátoch uzavreli začiatok nového mesiaca zmiešane. Výpredaj akcií firmy Salesforce stiahol dole index Dow Jones, zatiaľ čo investori spracovávali štatistické údaje z USA, ktoré naznačili, že zvyšovanie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou (Fed) funguje.

V závere štvrtkového obchodovania index Dow Jones klesol o 194,76 bodu, teda 0,56 percenta, na 34 395,01 bodu. Širší index Standard & Poor 's 500 oslabil o 3,54 bodu, čiže 0,09 percenta, na 4076,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrástol o 14,45 bodu, čiže 0,13 percenta, na 11 482,45 bodu.

V stredu akcie rástli a index S&P 500 si pripísal viac ako tri percentá vďaka optimizmu, že Fed by mohol spomaliť zvyšovanie úrokových sadzieb.

Zvyšovanie úrokov tlmí spotrebu

Aktivita v americkom spracovateľskom priemysle v novembri prvýkrát za dva a pol roka klesla, pretože vyššie náklady na pôžičky mali negatívny vplyv na dopyt po tovare. To ukazuje, že zvyšovanie úrokov v USA ochladilo ekonomiku. Index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), čo je indikátor, ktorému dáva pri sledovaní vývoja inflácie prednosť Fed, potom v októbri medzimesačne vzrástol o 0,3 percenta, teda rovnakým tempom ako v septembri, a medziročne rast spomalil.

Z 11 čiastkových sektorov indexu S&P 500 ich vo štvrtok deväť oslabilo, na čele s finančnými a realitnými spoločnosťami. Akcie softvérovej firmy Salesforce klesli o 8,3 percenta po tom, ako firma oznámila, že Bret Taylor v januári odstúpi z funkcie generálneho riaditeľa, ktorú zastával spolu s Marcom Benioffom. Akcie maloobchodného reťazca Dollar General klesli v reakcii na zhoršenie odhadu celoročného zisku, napísala agentúra Reuters.

Dolár oslabil

Americký dolár vo štvrtok oslabil. Reagoval tak na najnovšiu štatistiku zo Spojených štátov, ktorá ukázala, že spotrebiteľské výdavky v USA v októbri solídne vzrástli a inflácia spomalila. Podporilo to očakávania, že úrokové sadzby v USA by sa už čoskoro mohli ocitnúť na svojom vrchole.

Dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, klesol o 1,2 percenta na 104,72 bodu. Euro voči doláru posilnilo o 1,13 percenta na 1,0525 USD. Dolár k jenu klesol o takmer dve percentá na 135,35 JPY. Euro voči jenu oslabilo o 0,9 percenta na 142,43 JPY.

Súvisiace články

Aktuálne správy