Akcie v USA prevažne oslabili, trh čaká na stredajší prejav šéfa Fedu

, ČTK Foto: SITA/AP

Šéf americkej centrálnej banky Jerom Powell v stredu rehovorí o výhľade americkej ekonomiky a trhu práce. Investori sa budú v jeho prejave sústrediť na náznaky, kedy Fed spomalí tempo svojho agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb.

Americké akcie v utorok prevažne oslabili. Trh čaká na stredajší prejav šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktorý by mohol naznačiť rozsah budúceho zvyšovania úrokových sadzieb. Investori si tiež všímajú sociálne nepokoje, ktoré v Číne vyvolala prísna protipandemická politika.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si v utorok pripísal 0,01 percenta na 33 852,53 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 0,16 percenta na 3957,63 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 0,59 percenta na 10 983,78 bodu.

Powell má v stredu vystúpiť na podujatí usporiadanom výskumnou spoločnosťou Brookings Institution. Prehovorí tam o výhľade americkej ekonomiky a trhu práce. Investori sa budú v jeho prejave sústrediť na náznaky, kedy Fed spomalí tempo svojho agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb.

Nikto nenakupuje, čaká sa na šéfa Fed-u

"Nikto nie je ochotný nakupovať pred stredajším prejavom Powella. Všetci sú nervózni z toho, čo povie," konštatoval analytik Ron Saba zo spoločnosti Horizon Investments.

Index S&P 500 smeruje v novembri k druhému mesiacu rastu za sebou. Trh sadá na to, že nedávne údaje o americkej inflácii, ktoré indikujú mierne ochladenie cien, povedú Fed k zmierneniu menovej politiky.

Na devízovom trhu v utorok posilnil austrálsky dolár vďaka nádejám, že Čína zmierni svoju prísnu protipandemickú politiku, ktorá umocňuje obavy ohľadom globálneho rastu. Americký dolár mierne oslabil voči japonskému jenu.

Okolo 22:20 SEČ si austrálsky dolár k americkej mene pripisoval 0,6 percenta na 0,6689 USD. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, v rovnakom čase posilňoval o 0,2 percenta na 106,84 bodu. Euro voči americkému doláru klesalo o 0,1 percenta na 1,0329 USD. K jenu americký dolár odpisoval 0,2 percenta na 138,69 JPY.

Súvisiace články

Aktuálne správy