Rast francúzskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku spomalil

Rast francúzskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku podľa očakávania spomalil, ale pokračoval napriek obavám, že eurozóna smeruje do recesie po prudkom zdražení cien energií a zvýšení úrokových sadzieb. Druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny podporilo okrem iného oživenie turizmu po zrušení blokád spojených s pandémiou ochorenia COVID-19, hoci rekordná inflácia si začína vyberať svoju daň. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.
Podľa predbežných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska za tri mesiace do konca septembra 2022 zvýšil o 0,2 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,5 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Francúzsku ekonomiku podporili domáci dopyt a silné fixné investície. Zmeny zásob tiež pozitívne prispeli k rastu HDP, zatiaľ čo obchod bol brzdou, keďže export sa zvýšil menej ako import.
Spotreba domácností stagnovala po náraste o 0,3 % v 2. štvrťroku, ale vládne výdavky ožili a stúpli o 0,5 % (oproti -0,1 % v 2. kvartáli). Tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla o 1,3 %, čo je zrýchlenie po jej zvýšení o 0,4 % v predchádzajúcom kvartáli. Rast vývozu sa medzitým spomalil už tretí štvrťrok po sebe (na 0,7 % z 1,3 %), zatiaľ čo dovoz sa zrýchlil (na 2,2 % z 1,2 %).
V medziročnom porovnaní sa HDP Francúzska v 3. štvrťroku zvýšil o 1 %, čo bolo prudké spomalenie po jeho náraste o 4,2 % v 2. štvrťroku.
Hoci sú tieto údaje povzbudzujúce, pravdepodobne ich neskôr zatienia výsledky najväčšej európskej ekonomiky – Nemecka, ktoré je viac závislé od ruského zemného plynu a možno už vykáže hospodársky pokles.
Európa sa medzitým pripravuje na náročnú zimu. Zatiaľ čo nezvyčajne teplé počasie poskytuje úľavu na účtoch za kúrenie, vlády míňajú stovky miliárd eur na zmiernenie krízy v oblasti životných nákladov.
Európska centrálna banka sa snaží dostať infláciu späť pod kontrolu, ale čoskoro môže tiež zhoršiť „bolesti“ eurozóny, pretože zvyšuje úrokové sadzby na úrovne, ktoré môžu začať brzdiť ekonomický rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy