Novým britským premiérom bude Sunak, libra posilňuje

, ČTK Foto: SITA/AP

Finančné trhy upokojilo, že novým britským premiérom bude s najväčšou pravdepodobnosťou Rishi Sunak. Libra, ktorá sa voči doláru minulý mesiac prepadla na minimum, posilňuje, nahor zamierili aj britské akcie. Vládne náklady na pôžičky zostávajú nižšie.

Sunak dnes v súboji o lídra konzervatívcov vyhral po tom, čo jeho protikandidátka Penny Mordauntová z boja odstúpila. Za svoju hlavnú prioritu pred britskými poslancami označil zabezpečenie ekonomickej stability. Na čele krajiny Sunak nahradí doterajšiu premiérku Liz Trussovú, ktorá ho tento rok na začiatku septembra predstihla v obdobnej voľbe na čelo konzervatívcov.

Sunak sa automaticky nestane premiérom v pondelok, pretože odchádzajúca premiérka, v tomto prípade Liz Trussová, musí najprv podať demisiu kráľovi Charlesovi. Kráľ potom v najbližších dňoch vymenuje Sunaka.
42-ročný Sunak preberá vedenie len sedem týždňov po tom, čo sa umiestnil na druhom mieste za Trussovou, ktorá odstúpila vo štvrtok po 44 dňoch, čo je najkratšie funkčné obdobie zo všetkých britských premiérov. Trussová sa v čase svojej šesťtýždňovej vlády stala najmenej populárnou britskou premiérkou a Konzervatívna strana sa podľa serveru Politicov predvolebných prieskumoch prepadla z 31 na 21 percent.

"Som poctený a cítim pokoru, že mám podporu svojich parlamentných kolegov a že som bol zvolený za lídra Konzervatívnej a unionistickej strany,” povedal Sunak v pondelok vo svojich prvých verejných komentároch od zvolenia za premiéra. "Británia je významnou krajinou. Niet ale pochýb o tom, že čelíme hlbokým ekonomickým problémom. Teraz potrebujeme stabilitu a jednotu," uviedol Sunak vo svojom len asi minútovom prejave, ktorý prečítal bez toho, aby dal najavo akékoľvek emócie. Svoju reč neuzavrel poďakovaním, všimli si britské médiá. Dôrazom na integritu a pokoru sa Sunak snaží dištancovať od svojej role vláde Borisa Johnsona, domnieva sa denník The Guardian. Johnson na svoju funkciu rezignoval tento rok v júli po tom, čo mesiace odolával tlaku verejnosti, ktorá ho za nedostatok integrity kritizovala kvôli početným politickým škandálom. Sunakovo rozhodnutie z vlády odísť pritom v júli bolo jedným z kľúčových momentov Johnsonovho pádu. Johnson, ktorý v nedeľu odstúpil z boja o vedúce postavenie, vo vyhlásení uviedol, že sa pokúsil vytvoriť jednotný blok so Sunakom aj Mordauntovou v "národnom záujme“, ale obaja jeho ponuku odmietli. Niektorí komentátori spochybňujú Sunakovu schopnosť znovu zjednotiť rozštiepenú Konzervatívnu stranu

Libra okolo 16:00 SELČ pridávala k doláru 0,1 percenta na 1,1311 USD. euro na libru strácalo rovnakých 0,1 percenta na 0,8726 GBP. Hlavný index britských akcií FTSE 100 vykazoval rast o 0,7 percenta na 7 016,01 bodov.

Keď končiaca premiérka Trussová zverejnila svoje ekonomické plány, prepadla sa libra na rekordné minimum voči doláru a náklady na vládne pôžičky prudko vzrástli. Investorov vydesilo, keď bývalý minister financií Kwasi Kwarteng sľúbil výrazné zníženie daní bez toho, aby povedal, čím výpadok príjmov chce nahradiť. Práve Sunak pred takým krokom v lete, keď sa uchádzal o post šéfa Konzervatívnej strany, varoval.

Nový minister financií kancelár Jeremy Hunt minulý týždeň v snahe stabilizovať finančné trhy stiahol takmer všetky daňové škrty ohlásené Trussovou. Trhy ale zostali nervózne. V piatok libra klesla až na 1,11 dolára a vládne náklady na pôžičky uprostred pokračujúcej politickej neistoty a nových varovaní o britskej ekonomike vzrástli.

Británia čelí ťažšiemu obdobiu úsporných opatrení ako v čase finančnej krízy v roku 2008, varoval podľa BBC bývalý guvernér britskej centrálnej banky Mervyn King. Priemerný človek sa podľa neho bude stretávať s výrazne vyššími daňami, ktoré budú slúžiť na sanovanie verejných výdavkov.

Očakáva sa, že Sunak ako predseda vlády udrží vo funkcii novonasadeného ministra financií Spojeného kráľovstva Jeremyho Hunta, čo signalizuje určitú kontinuitu po niekoľkých turbulentných mesiacoch pre vládu Spojeného kráľovstva.

Spolupráca je jedinou cestou, ako sa postaviť výzvam a na ich prekonanie je kľúčová stabilita, napísal predseda Európskej rady Charles Michel v gratulácii Rishimu Sunakovi na twitteri. Michel bol dnes medzi prvými gratulantmi napriek stále napätým vzťahom medzi Európskou úniou a Britániou od jej odchodu zo dvadsaťsedmičky na začiatku roku 2020. "Gratulujem Rishimu Sunakovi, že sa stal britským premiérom. Spolupráca je jedinou cestou, ako čeliť spoločným výzvam… a kľúčom na ich prekonanie je zabezpečenie stability," napísal Michel. Za zvolenie Sunakovi na twitteri pogratulovala aj premiérka Liz Trussová a osobne v parlamente bývalá premiérka Theresa Mayová, uvádza BBC.

Vrchní predstavitelia troch najväčších britských opozičných strán vo svojich vyhláseniach vyzvali na vyhlásenie predčasných volieb a kritizovali dnešné zvolenie Rishiho Sunaka za vodcu Konzervatívnej strany a budúceho britského premiéra. Sunak ale po svojom uvedení do funkcie vylúčil, že by plánoval vyhlásenie nových volieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy