Hunt predstaví časť daňových a výdavkových opatrení už v pondelok

Nový britský minister financií Jeremy Hunt predstaví časť svojich daňových a výdavkových opatrení už v pondelok, o dva týždne skôr, ako pôvodne plánoval. Snaží sa tak upokojiť trhy a zastaviť dramatickú stratu dôvery investorov vo vládu premiérky Liz Trussovej. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.
Hunt, ktorý nastúpil do funkcie v piatok (14. 10.), po odvolaní svojho predchodcu Kwasiho Kartenga, chcel pôvodne zverejniť strednodobý fiškálny plán 31. októbra.
Hunt sa snaží o prepísanie ekonomického programu premiérky Trussovej, v snahe zastaviť prudký nárast výnosov z britských dlhopisov po zverejnení návrhu rozpočtu jeho predchodcu Kwartenga 23. septembra, ktorý zahŕňal zníženie daní a obrovský balík stimulov. Tieto opatrenia sa mali financovať z nových pôžičiek.
Počas obchodovania v Ázii vzrástla v pondelok libra oproti doláru o 0,8 %.
„Minister financií dnes vydá vyhlásenie, v ktorom predloží opatrenia zo strednodobého fiškálneho plánu. Tie podporia fiškálnu udržateľnosť,“ uviedlo ministerstvo financií v nečakanom vyhlásení. „Dnes popoludní urobí vyhlásenie aj v Dolnej snemovni,“ dodalo.
Trussovú, ktorá je štvrtou premiérkou za šesť rokov, si zvolili minulý mesiac členovia Konzervatívnej strany na základe jej ekonomického programu. Ten počítal s tým, že zníženie daní pritiahne nové investície a prinesie zrýchlenie stagnujúceho hospodárskeho rastu. Trhy však mali obavy, že nové pôžičky na balíky stimulov prehĺbia rozpočtový deficit Británie a prinesú ďalšie zrýchlenie inflácie, ktorá už mnohým domácnostiam spôsobila krízu životných nákladov.
Pád libry a rast výnosov z dlhopisov prinútili Trussovú odvolať ministra financií Kwartenga a vymenovať na jeho miesto Hunta, aby obrátil kurz.
Hunt sa v nedeľu (16. 10.) neskoro večer stretol s guvernérom Bank of England (BoE) Andrewom Baileym a vedúcim Úradu pre správu dlhu, aby prediskutovali plány.

Súvisiace články

Aktuálne správy