Ceny ropy v pondelok ráno klesli

Ceny ropy na začiatku týždňa klesli. Protiepidemické reštrikcie v Čína a očakávania ďalších zvýšení úrokových sadzieb v USA a Európe totiž zhoršujú vyhliadky dopytu.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v pondelok o 7.27 h SELČ predával po 85,37 USD (84,95 eura). To bolo o 1,42 USD alebo 1,64 % menej ako v piatok (9. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v pondelok ráno zlacnel o 1,27 USD alebo 1,37 % a o 7.31 h SELČ sa obchodoval po 91,57 USD za barel.
Ceny čierneho zlata napriek výraznému posilneniu pred víkendom za celý minulý týždeň mierne klesli. Pokračujúce reštrikcie v Číne, ktorá je najväčším dovozcom ropy na svete, totiž prevážili nad pozitívnym impulzom, ktorý dalo cenám nominálne zníženie ťažby aliancie producentov OPEC+. Dopyt Číny po rope by mohol tento rok klesnúť prvýkrát za 20 rokov. Dôvodom je politika nulového covidu.
Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na ceny ropy, je agresívne sprísňovanie menových politík centrálnych bánk v snahe o spomalenie inflácie. Európska centrálna banka (ECB) aj americká centrálna banka (Fed) signalizovali, že budú pokračovať v razantnom zvyšovaní sadzieb.

Viac o téme: ceny energií , komodity , ropa

Súvisiace články

Aktuálne správy