Eduard Berčák: Pri investovaní je dôležité nepodliehať emóciám 

, PR článok

Mesačné výdavky sa nám zvyšujú a naopak naša finančná rezerva na účte sa znižuje. Čo robiť s financiami v čase inflácie? Riešením môže byť Kombiprodukt, ktorý je kombináciou dvoch foriem „tvorby rezervy” a „investovania“.

V rozhovore s Eduardom Berčákom, vedúcim Oddelenia Depozít a investícií vo VÚB sa dozviete:

●    ako budú rozložené vaše peniaze, keď si otvoríte Kombiprodukt,
●    prečo je vhodné prejsť s bankárom najskôr Osobný finančný plán. 

Kombiprodukt je určený takmer pre každého klienta. Čo to v praxi znamená? 
Pre konzervatívnejších klientov je to spôsob ako spojiť garantovaný výnos na termínovanom vklade s výhodami investovania do podielových fondov. Pre iných to môže byť ideálny nástroj ako rozložiť investíciu v čase a získať zhodnotenie v krátkom, strednom, ale aj dlhom období. Navyše si klient môže vyskladať Kombiprodukt z vybraných podielových fondov podľa svojich preferencií a zároveň tým ušetriť aj časť vstupných poplatkov.

Čo bude prvý krok, keď sa klient rozhodne pre Kombiprodukt? 
Odporúčame, aby bankár a klient najskôr zrealizovali Osobný finančný plán, čo je bezplatná služba našim klientom. Ide o zbieranie potrebných informácií napríklad o tom, či má klient vytvorenú rezervu alebo ako a kde zhodnocuje svoje peniaze. 

Prečo je to pre vás dôležité? 
Pre nás je dôležité, aby sme vedeli,  akú má klient skúsenosť s investovaním a či ju vôbec má. S bankárom sa porozprávajú o krátkodobých i dlhodobých plánoch klienta, takisto o očakávaniach. Na základe toho mu vieme ponúknuť riešenie šité na mieru podľa jeho potrieb. 

Kombiprodukt je spojením dvoch foriem „ukladania peňazí do rezervy“ a „investovania” – ako sú rozdelené?
Kombiprodukt sa skladá z dvoch produktov a to 12-mesačného termínovaného vkladu s aktuálne 3 % úrokovou sadzbou p.a. a investíciou do podielových fondov. Kombinuje tvorbu rezervy klienta (čo sú prostriedky potrebné do 1 – 2 rokov) a investície na dlhšie obdobie podľa investičného horizontu vybraného podielového fondu (3 – 7 rokov). Ak klient investuje napríklad 3000 eur, tak 1/3 (čo predstavuje 1000 eur) bude uložená na termínovaný vklad a 2/3 (čo predstavuje 2000 eur) sa investuje do podielových fondov. Po roku sa končí viazanosť termínovaného vkladu a investícia v podielových fondoch môže pokračovať podľa odporúčaného investičného horizontu daného fondu.

Pri investovaní platia určité pravidlá a zásady, ktorých by sa mal klient držať. Aké to sú? 
Jednou je stanovenie cieľa a cesty, ktorou sa chcete dostať k cieľu. Môže to byť jednorazová investícia alebo pravidelná. Na tejto ceste je dôležité vytrvať a nepodliehať emóciám, ktoré k investovaniu neodmysliteľne patria. A to nielen v dobách poklesov, ale aj rastov.

Čo robiť, ak začnú fondy padať? Táto rada je dôležitá najmä pre začínajúcich investorov. 
Ak začnú fondy padať, určite netreba panikáriť. Treba si povedať, prečo ste začali a aký je váš investičný horizont. Ak aj aktuálne máte nižší zostatok ako ste do investície vložili, neznamená to, že ste dosiahli stratu. Stratu dosiahnete vtedy, keď investíciu zrušíte a vyberiete prostriedky predčasne. Preto ak nevyhnutne nepotrebujete vaše peniaze z investície v čase poklesu, tak odporúčam, aby ste boli trpezlivý, pretože trhy sa zvyknú vrátiť na svoje pôvodné hodnoty a v čase ich navýšia. Ukazuje nám to aj história. Ak ste začínajúci investor, ktorý doteraz nemal skúsenosti s investovaním, odporúčame začať s pravidelným investovaním formou Investičného sporenia, kde máte možnosť už od 20 eur mesačne investovať do podielových fondov bez vstupného poplatku a po 5 rokoch aj bez výstupného poplatku. Ak by ste sa odvážili spraviť svoju prvú investíciu, tak môžete využiť aktuálny trhový pokles a investovať so zľavou. Preto netreba podliehať emóciám a držať sa svojej stratégie. Ak máte ešte prostriedky, tak doinvestujte. Akékoľvek doinvestovanie v čase poklesu prinesie do budúcnosti vyššie zhodnotenie, ktoré klient dosiahne skôr. 

 


S investovaním do podielových fondov je spojené aj riziko. Hodnota investície môže rásť, stagnovať, alebo aj klesať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Tento materiál predstavuje marketingovú komunikáciu VÚB, a.s. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Daňový režim závisí od individuálnych pomerov každého podielnika, ktoré sa môžu v budúcnosti meniť. Informácie o investičných službách vrátane upozornení v súvislosti s rizikami spojenými s investíciami vo finančných nástrojoch je možné získať na všetkých predajných miestach VÚB, a.s., a na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora. V aktuálnej ponuke VÚB, a.s. sú aj podielové fondy udržateľného a spoločensky zodpovedného investovania (ESG/SRI). Prístup integrácie ESG (environmentálnych, sociálnych, riadiacich) kritérií sa môže líšiť v závislosti od podielového fondu a jeho charakteristík bližšie uvedených v príslušnej fondovej dokumentácii (najmä Predajný prospekt, Kľúčové informácie pre investorov, Štatút) dostupných na všetkých predajných miestach VÚB, a.s, a na www.vub.sk a na www.eurizonslovakia.com, ktoré by ste mali zvážiť pred prijatím konečného investičného rozhodnutia. Viac informácií týkajúcich sa aspektov udržateľnosti je možné získať v dokumente Zodpovedné investovanie dostupnom na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora

 

Súvisiace články

Aktuálne správy