Irán získal prístup k ruským platobným kartám Mir

, ZH Foto: MIP

V najnovšom príklade amerických sankcií, ktoré podnietili nové finančné väzby medzi znevýhodnenými krajinami, budú Iránci čoskoro môcť platiť ruskými bankovými kartami Mir. Tento krok poskytne istú úľavu bežným iránskym ľuďom a podnikom, ktoré sú obeťami ekonomických sankcií. 

Myslím si, že tento platobný systém bude v Iráne čoskoro aktivovaný," povedal podľa ruských správ RIA námestník iránskeho ministra zahraničných vecí pre ekonomickú diplomaciu Medhi Safari. Mir v preklade znamená „svet“ aj „mier“.

Systém kariet Mir zaviedla ruská centrálna banka v roku 2015 po tom, čo boli americké sankčné režimy prinútili MasterCard a Visu ukončiť obchody s niekoľkými ruskými bankami. Do toho času predstavovali karty MasterCard a Visa 90 % platieb v Rusku. Po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu aj zostávajúce ruské banky prišli o možnosť spolupráce s kartovými spoločnosťami Visa a MasterCard.  

Dosah Miru sa rozšíril do mnohých ďalších krajín a území vrátane Južnej Kórey, Turecka, Vietnamu, Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Južného Osetska a Abcházska. Pracuje sa na umožnení používania kariet na Kube  a v Spojených arabských emirátoch. Doteraz bolo vydaných viac ako 100 miliónov kariet Mir.

Ruská dohoda o Mir s Iránom je len posledným z mnohých príkladov sprísnených ekonomických vzťahov medzi dvoma cieľmi amerických sankcií.

„Tieto dve skupiny tiež pracujú na vytvorení rivala pre službu SWIFT, ktorá podporuje cezhraničné platby v rámci globálnej ekonomiky,“  píše  Reuters .

V utorok iránsky minister hospodárstva Ehsan Khandouzi oznámil, že americký dolár bol v obchodovaní Iránu s Ruskom oficiálne nahradený rubľom a že sa pracuje na nahradení dolára v obchodovaní s Čínou, Tureckom a Indiou. 

Rovnako minulý týždeň,  Irán a Rusko uzavreli dohodu, na základe ktorej bude Irán dodávať Rusku diely lietadiel a služby údržby. 

Ruský prezident Vladimir Putin 19. júla odcestoval do Teheránu a stretol sa s najvyšším vodcom ajatolláhom Alím Chameneím a prezidentom Ebrahimom Raisim spolu s tureckým prezidentom Tayyipom Erdoganom.  

V predvečer Putinovej návštevy podpísal ruský producent plynu Gazprom a Iránska národná ropná spoločnosť dohodu v hodnote 40 miliárd dolárov,  v rámci ktorej bude Gazprom pomáhať s rozvojom ropných a plynových polí a dokončením zariadení na skvapalnený zemný plyn a exportných plynovodov. 

V júni iránske štátne médiá oznámili test novej obchodnej cesty spájajúcej Rusko a Indiu cez Irán.  

Napriek ekonomickej vojne Západu je dnes rubeľ voči doláru skutočne silnejší ako pred ruskou inváziou na Ukrajinu. V rozsahu, v akom sankcie povzbudzujú rastúci zoznam krajín, aby sa zapájali do transakcií, ktoré nie sú denominované v dolároch, môže dolár využívaný ako zbraň v konečnom dôsledku explodovať Amerike do tváre.  

Súvisiace články

Aktuálne správy