Najvyššia hodnota od júna 2000: Inflácia vzrástla v júni 2022 medziročne na 13,2 %

, TASR/ŠÚ SR Foto: getty images

Inflácia vzrástla v júni 2022 medziročne na 13,2 % a podobne ako v máji je to najvyššia hodnota od júna 2000. Medzimesačný rast cien v júni síce poklesol na 1,2 %, ale v priemere od začiatku roka sa ceny z mesiaca na mesiac zvyšovali o 1,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rástli ceny takmer všetkých položiek spotrebného koša, medzimesačne naďalej najmä potraviny, pohonné látky a stavebné materiály zohľadnené v imputovanom nájomnom. 
Ceny dvoch najvýznamnejších výdavkových položiek slovenských domácností, teda potravín a nákladov na bývanie, boli na medziročnej báze vyššie takmer o 20 %.

"Ceny potravín sa a v porovnaní s májom zvýšili o ďalších 2,4 % a boli zodpovedné až za 38 % celkovej medzimesačnej inflácie. V medziročnom porovnaní sa dynamika ich rastu zrýchlila zo 16,6 % až na 18,7 %. Ceny potravín tak tvorili 27 % celkovej medziročnej inflácie," spresnil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Ceny potravín boli medziročne vyššie až o 18,7 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. Najviac išli hore ceny chleba a obilnín a mlieka, syrov a vajec zhodne o 21 %, mäsa o 19 %, olejov a tukov o 47,2 %, ale tiež zelenina o 15,4 %, cukor a cukrovinky o 11,2 % či ovocie o 7,6 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao o 9,9 % a za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy o 8,8 %. Medziročne zdraželi aj alkoholické nápoje o 5,3 %. Podľa Evy Sadovskej, analytičky WOOD & Company, dôvodov, prečo potraviny dražejú, je viacero. "Producenti uvádzajú ako jeden z dôvodov drahšie energie potrebné na výrobu. Ďalším dôvodom je vysoká cena ropy a následne aj pohonných látok. Potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale aj do obchodov prepraviť. Pri cenách potravín je vždy dôležitý aj faktor počasie, ktorý má dosah na úrodu rastlinného pôvodu. To má následne vplyv aj na živočíšnu výrobu, teda na chov zvierat (v podobe drahšieho krmiva). Stav úrody sa vždy premietne do vývoja cien agrokomodít na burzách a skôr ci neskôr sa to ukáže aj na cenovkách v obchodoch," vysvetlila Sadovská.

Naďalej rástli ceny pohonných látok, medziročne vysoko až o 43,4 %.  "Jemnú korekciu dolárovej ceny ropy z posledných dní pritom takmer plne pohlcuje slabšie euro," podčiarkol Koršňák.

V porovnaní s minuloročným júnom stúpli ceny za stravovanie o 20 %, zvýšili sa ceny za osobnú starostlivosť o 10,3 %, za zdravotnícke služby o 8,5 %, ako aj rekreačné, kultúrne služby a dovolenky o 7,4 % a poistenia o 5,5 %.

Index spotrebiteľských cien sa v júni 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov 13,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 13,5 %, za domácnosti dôchodcov o 14,1 %.

V súhrne za šesť mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 10,9 % (za domácnosti zamestnancov o 10,8 %, za nízkopríjmové domácnosti o 10,9 %, za domácnosti dôchodcov o 11,8 %).

"Inflácia by mala zotrvať na úrovni okolo 12 až 13 % až do konca tohto roka. Na úrovni okolo 10 % by sa pritom rast cien mohol udržať aj v budúcom roku. Dotovať by ho mali naďalej najmä vysoké ceny potravín," myslí si Koršňák. "Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás dvojciferná a v letných mesiacoch bude prekračovať hranicu 13 %, respektíve 14 %. Zároveň predpokladáme, že priemerná inflácia za celý tento rok sa bude približovať k úrovni 12 %. Smerom nahor budú infláciu tlačiť hlavne vysoké ceny potravín, ropy a energií, ktoré prudko rastú ako dôsledok vojny na Ukrajine," doplnila Jana Glasová, analytička 365.bank.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy