Vklady na bežných účtoch prekonávajú rekordy

Vklady na bežných účtoch prekonávajú rekordy. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) narástli na 24,9 miliardy eur, za prvý polrok 2021 pribudli viac ako 2 miliardy eur. Pred pandémiou rástli finančné prostriedky domácností na bežných účtoch v bankách každoročne o približne 13 %. Pandémia však toto tempo zrýchlila a na konci minulého roka banky evidovali na bežných účtoch obyvateľov 22,8 miliardy eur, čomu zodpovedal medziročný nárast o 17 %. Ukazuje to analýza spoločnosti Wood & Company.
„Tento trend pokračoval aj v prvom polroku 2021, ktorý bol poznačený lockdownom. Za prvých šesť mesiacov tohto roka tak Slovákom na účtoch v bankách pribudlo až 2,1 miliardy eur. Väčší prírastok peňazí bol vykázaný počas prvého štvrťroku, a to na úrovni 1,2 miliardy eur. Odhadujeme, že počas obdobia lockdownu držali Slováci na bežných účtoch približne pol miliardy eur takpovediac ‚navyše‘,“ uviedla analytička spoločnosti Eva Sadovská.
S uvoľňovaním opatrení v krajine bol už aj nárast peňazí na bežných účtoch obyvateľov miernejší. Na konci roka 2019 objem peňazí na bežných účtoch obyvateľstva tvoril z celkových eurových vkladov obyvateľstva podiel 53 %. Na konci minulého roka sa tento podiel zvýšil na 57 % a k 31. júnu tohto roka bol evidovaný na úrovni 59 %.
„Pochopiteľne, mať peniaze kedykoľvek po ruke je nevyhnutné. Takáto finančná rezerva sa odporúča vo výške obvyklých výdavkov za obdobie šiestich mesiacov. Mnohí Slováci však doslova držia na účtoch také sumy peňazí, ktorých sa často nedotknú aj niekoľko rokov. V takomto prípade sa im však peniaze nezhodnocujú, keďže úroky na bežných účtoch sa už niekoľko rokov držia v blízkosti nuly, čo je už piaty rok po sebe hlboko pod úrovňami inflácie,“ pokračovala Sadovská.
Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR inflácia odštartovala rok 2021 pomerne nízkymi úrovňami. Počas ďalších mesiacov však postupne prekračovala hranicu ako jedného, tak aj dvoch percent. „V júni dosiahla inflácia úroveň 2,9 % a v júli sa vyšplhala na 3,3 %, čo je najvyššia úroveň za posledných osem rokov. V tomto roku si priplácame za pohonné látky a tabak, ale postupne už aj za potraviny a stavebný materiál. Očakávame, že zdražovanie neutíchne ani v nasledujúcich mesiacoch. Priemernú infláciu na tento rok tak odhadujeme na úrovni vyššej ako 2,5 %,“ dodala Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy