Čínsky burzový regulátor zastavil 42 prvotných emisií akcií

, TASR Foto: SITA/AP

Čínsky burzový regulátor zastavil vyše 40 prvotných emisií akcií (IPO) na burzách v Šanghaji a Šen-čene. Dôvodom je vyšetrovanie jednej investičnej banky, právnej firmy a ďalších strán, ktoré mali tieto transakcie sprostredkovať.

Podľa čínskych médií, ktoré sa odvolávali na povinné zverejnenia zo strany búrz a firiem, Čínska komisia pre reguláciu akciových trhov (CSRC) zastavila celkovo 42 prvotných emisií. CSRC totiž začala vyšetrovať firmy China Dragon Securities, Tian Yuan, Carea Assets Appraisal a Zhongxingcai Guanghua Certified Public Accountants, ktoré mali tieto prvotné ponuky sprostredkovať.

Peking v poslednom čase pritvrdzuje reguláciu viacerých odvetví, čo malo negatívny vplyv na akcie mnohých čínskych firiem, napríklad z technologického sektoru, ktoré sa výrazne oslabili. Regulačné úrady teraz začali sprísňovať aj kontroly vstupov na burzu, prostredníctvom ktorých chcú firmy získať kapitál v prostredí zotavujúcej sa ekonomiky.

CSRC po piatkovom (20. 8.) pracovnom zasadnutí uviedla, že bude "striktne kontrolovať vstup na kapitálový trh" a že bude mať "nulovú toleranciu" voči zneužívaniam trhu.

Šenčenská burza zastavila viac než 30 prvotných emisií vrátane primárnej ponuky divízie čipov spoločnosti BYD. Šanghajská burza zastavila osem vstupov smerujúcich na technologický STAR Market.
Peking v pondelok oznámil, že sprísni kontrolu účtovných firiem a bude bojovať proti finančným podvodom.

Súvisiace články

Aktuálne správy