Kurz dolára voči euru vzrástol na 4-mesačné maximum

Kurz dolára voči euru pokračoval v utorok v raste a dostal sa na najvyššiu úroveň za 4 mesiace. Dolár na konci minulého týždňa podporili nečakane pozitívne údaje z trhu práce v USA, ktoré podporili očakávania, že americká centrálna banka (Fed) môže čoskoro začať so znižovaním masívneho programu nákupu dlhopisov.
Podľa analytikov dolár podporil rast výnosov amerických dlhopisov, keď vyhliadky, že Fed začne obmedzovať monetárne stimuly, spôsobili oslabenie cien dlhopisov. Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády sa v londýnskom obchodovaní dostali až na 3-týždňové maximum 1,336 %.
Piatková (6. 8.) správa amerického ministerstva práce ukázala, že počet zamestnaných v USA mimo poľnohospodárstvo v júli stúpol o 943.000, pričom ekonómovia počítali len s +870.000. Miera nezamestnanosti klesla na 5,4 %, čo je najmenej od marca 2020.
Dolárový index, ktorý meria vývoj dolára voči košu dôležitých mien, vzrástol v piatok aj v pondelok (9. 8.) a v utorok sa dostal na 18-mesačné maximum 93,102 bodu. Dolár sa voči euru dostal až na 4-mesačné maximum 1,17265 USD/EUR.
Prieskum nemeckého Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) ukázal, že dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v auguste opäť klesla, už tretí mesiac po sebe, a viac, ako očakávali ekonómovia. Dôvodom sú obavy z ďalšej vlny pandémie nového koronavírusu, ktorá by mohla zabrzdiť zotavovanie najväčšej európskej ekonomiky.
Na trhu s kryptomenami sa bitcoin oslabil približne o 2 % a obchodoval sa po 45.483 USD (38.672,73 eura), keď v noci na utorok sa dostal na 3-mesačné maximum 46.759 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy