Kanadský výrobný sektor sa v júli spomalil

Aktivita v kanadskom výrobnom sektore aj v júli rástla, už 13. mesiac po sebe, aj keď pomalším tempom. Dôvodom spomalenia sú problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré odštartovala pandémia nového koronavírusu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit.
Prieskum odhalil, že index nákupných manažérov (PMI) z kanadského výrobného sektora klesol v júli na 56,2 bodu z 56,5 bodu v júni. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od februára, ale stále sa drží vysoko nad hranicou 50, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od jeho poklesu.
Čiastkový index produkcie sa v júli zvýšil na 54,4 z 53,8 bodu v júni, zatiaľ čo index nových objednávok stúpol na 55,3 z 55,1 bodu.
„Ďalšie uvoľnenie obmedzení spojených s vírusom a väčšia dôvera spotrebiteľov povzbudili domáci dopyt,“ uviedla vo vyhlásení ekonómka spoločnosti IHS Markit Shreeya Patelová.
Meškanie dodávok a nedostatok materiálu však sťažovali firmám snahu držať krok s dopytom. Subindex nevybavených objednávok sa vyšplhal na druhú najvyššiu úroveň v histórii týchto údajov, a to na 56 bodov z júnových 53,6 bodu. A zároveň tlaky na náklady stále rastú.
Silný dopyt však umožnil preniesť niektoré náklady ďalej. Firmy preto zostali optimistické, pokiaľ ide o ich vyhliadky na ďalší rast. „Keď bude očkovanie naberať na obrátkach a počet prípadov ochorenia COVID-19 bude klesať, bude určite nasledovať rušný druhý polrok,“ povedala Patelová.
Viac ako 81 % Kanaďanov oprávnených na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 už dostalo jednu dávku vakcíny a vyše 66 % je už plne zaočkovaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy