Dôchodková reforma môže výrazne znížiť budúce dôchodky

, TASR Foto: getty images

Dôchodková reforma z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) môže výrazne znížiť budúce dôchodky. Upozornil na to opozičný nezaradený poslanec a zároveň podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš.

Odvoláva sa pritom na časť novely zákona o sociálnom poistení, ktorá upravuje vzorec výpočtu dôchodkov. Toto ustanovenie má podľa Tomášových slov znižovať dôchodkovú hodnotu zo 100 na 95 % a, navyše, tá sa bude po novom zrejme odvíjať od celoročnej výšky priemernej mzdy spred dvoch rokov. V praxi tak nové dôchodky oproti súčasnému modelu klesnú podľa neho až o niekoľko desiatok eur.

"Napríklad, ak by reforma začala platiť už v tomto roku, tak ľudia zarábajúci priemernú mzdu by dostali dôchodok nižší o 32 eur mesačne. V prípade ľudí, ktorí odídu do dôchodku až v roku 2023, keď majú zmeny nadobudnúť účinnosť, to môže byť ešte viac," ilustroval Tomáš.

Dodal, že vláda šetrenie na úkor budúcich dôchodcov sama priznáva aj v dôvodovej správe k zákonu, v ktorej sa presne píše: "V záujme zabezpečenia dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému a nivelizácie rozdielu medzi dôchodkami priznávanými v jednotlivých rokoch sa navrhuje korekcia aktuálnej dôchodkovej hodnoty."

"Inými slovami povedané, vláda ide znižovať výdavky dôchodkového systému zásahom do rastu budúcich dôchodkov, čo bude v konečnom dôsledku znamenať ich výrazne zníženie," upozornila mimoparlamentná strana.

Tomáš kritizuje, že vláda už potrápila súčasných seniorov a teraz si robí zálusk na tých budúcich. "Spozornieť by mali aj mladší ľudia, lebo sa to týka už aj ich," uzavrel Tomáš s tým, že dúfa, že novela v takejto podobe v parlamente neprejde.

Aj k​​​​​oaličná strana Za ľudí má výhrady voči novele zákona o sociálnom poistení z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodina Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorá tvorí prvú časť dôchodkovej reformy. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany. Hlavný ekonóm strany Tomáš Meravý za zásadný problém považuje, že návrh zákona zvyšuje deficit verejných financií o viac než 500 miliónov eur ročne, čo by bolo podľa neho nezodpovedné.

"Zároveň strana Za ľudí nepovažuje za správne, aby sa zvyšovalo celkové daňovo-odvodové zaťaženie práce," dodalo tlačové oddelenie a spresnilo, že strana by so zrušením stropov pre sociálne poistenie súhlasila len vtedy, ak by bolo vykompenzované obnovením rovnej dane z príjmu a plošným znížením sadzieb sociálneho poistenia.

"Pokiaľ ide o navrhovanú reformu z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet dôchodkov na 2,5-násobok priemernej mzdy strana Za ľudí nemá problém podporiť," dodalo tlačové oddelenie.

Koaličná strana tvrdí, že udržateľnosť systému dôchodkového zabezpečenia považuje za jednu zo svojich priorít. Pokladá za nevyhnutné venovať pozornosť zvýšeniu výnosnosti 2. piliera a takisto navrhuje znížiť poplatky za správu príspevkov v 3. pilieri na polovicu, čo by sa premietlo do vyšších dôchodkov. Zákony, ktoré majú riešiť zmeny v týchto dvoch pilieroch, chce rezort práce takisto predstaviť ešte tento rok.

Krajniakovu novelu o sociálnom poistení kritizovali už aj liberáli. Problém vidí koaličná strana SaS nielen v zrušení odvodových stropov, ale aj v rodičovskom bonuse. Za OĽANO sa zase nedávno vyjadril premiér Eduard Heger, ktorý povedal, že dôchodková reforma bude podrobená koaličným dohodám, lebo štát by podľa neho nemal ľuďom sľubovať "holubov na streche".

Súvisiace články

Aktuálne správy