Indikátor ekonomického sentimentu v júni vzrástol

Ekonomická nálada na Slovensku bola v júni po čiastočnom minulomesačnom zhoršení mierne optimistickejšia. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) vzrástol o 3,9 bodu na hodnotu 107. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od septembra 2017, pričom už tretí mesiac za sebou prekonáva svoju úroveň bezprostredne pred začiatkom pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Dôvera sa výrazne zvýšila v priemysle, mierne v obchode, u spotrebiteľov a v stavebníctve. V službách sa naproti tomu mierne znížila. Aktuálna hodnota IES je oveľa optimistickejšia ako v rovnakom období minulého roka po jeho hlbokom prepade zapríčinenom protiepidemickými opatreniami (až o 32 bodov) a nachádza sa mierne nad úrovňou dlhodobého priemeru (o 4,5 bodu).
Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v júni vzrástol o 9,7 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 10. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnilo najmä očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch.
Indikátor dôvery v obchode v júni 2021 pokračoval v raste na hodnotu 20 (rast o 3,3 p. b.). Rastúci trend pozitívnych hodnotení sa prejavil najmä v názoroch na súčasný trend podnikateľských aktivít, ako aj klesajúcim stavom zásob tovarov.
Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v júni po trojmesačnom raste mierne klesol, jeho hodnota (25) sa v porovnaní s májom znížila o 2,3 p. b., čo predstavuje zároveň 5 p. b. nad dlhodobým priemerom. Vývoj indikátora bol ovplyvnený optimistickejšími hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.
Dôvera podnikateľov v stavebníctve rástla tretí mesiac po sebe, v júni sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o 2 body na -18,5. Podnikatelia priaznivejšie hodnotili celkovú úroveň objednávok a očakávanú zamestnanosť. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 5,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy