Ceny ropy pokračujú v raste

Ceny ropy pokračujú aj vo štvrtok podvečer v raste, aj keď pomalším tempom. Trhy tak zareagovali na vyhlásenie saudskoarabského ministra energetiky, princa Abdulaziza bin Salmána, že aliancia OPEC+, ktorú tvoria najväčší svetoví producenti, sa bude podieľať na "skrotení a potlačení inflácie" a zabezpečí, aby sa trh s ropou "nevymkol spod kontroly".

Ceny ropy pokračujú aj vo štvrtok podvečer v raste, aj keď pomalším tempom. Trhy tak zareagovali na vyhlásenie saudskoarabského ministra energetiky, princa Abdulaziza bin Salmána, že aliancia OPEC+, ktorú tvoria najväčší svetoví producenti, sa bude podieľať na „skrotení a potlačení inflácie“ a zabezpečí, aby sa trh s ropou „nevymkol spod kontroly“.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa vo štvrtok o 18.33 h SELČ predával po 73,15 USD (61,28 eura). To bolo o 7 centov alebo 0,10 % viac ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.
Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 19 centov alebo 0,25 % na 75,38 USD za barel.
Výrazné zdraženie komodít v tomto roku zohralo svoju úlohu pri globálnom raste inflácie. Salmán uverejnil svoje vyhlásenie niekoľko dní pred zasadnutím predstaviteľov OPEC+ o ťažobnej politike a v čase, keď sa ceny ropy pohybujú okolo viacročných maxím. V stredu (23. 6.) napríklad dosiahli ceny komodity najvyššiu úroveň od októbra 2018, podporili ich nádeje na oživenie globálneho dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy