Inflácia sa zvyšuje. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Pandemická situácia sa zlepšuje a ekonomikám sa darí. To so sebou nesie rast spotrebiteľského dopytu a rast cien. Májová inflácia v eurozóne dosiahla úroveň dvoch percent. 

Ceny opakovane rastú
Znižuje sa počet infikovaných osôb, prebieha vakcinačný program a na starý kontinent prichádza letné počasie. Ekonomiky sa otvárajú a zmierňujú sa pandemické opatrenia. Odráža sa to aj na očakávaniach manažérov európskych firiem, ktorí majú pozitívne vyhliadky pre najbližších 3 – 6 mesiacov. Má sa zrýchliť ekonomická aktivita v sektore služieb aj v sektore výroby. V spojení s rastom spotrebiteľského dopytu to však vytvára nemalý tlak na rast cien. V Spojených štátoch bola aprílová inflácia na úrovni 4,2 %. Európske čísla nie sú také dramatické, avšak májová inflácia sa vyšplhala už na 2 %, čo je najvyšší výsledok od novembra 2018. Ceny kontinuálne rastú už šiesty mesiac po sebe a tempo rastu sa v posledných mesiacoch zrýchľuje. Finančné trhy sa tak začínajú právom obávať znižovania stimulov zo strany centrálnych bánk, čím by infláciu pribrzdili. 

Nový najbohatší muž sveta
V zozname najbohatších ľudí sveta došlo k zmene na špici rebríčka. Doterajšiu jednotku Jeffa Bezosa – zakladateľa internetovej spoločnosti Amazon – vystriedal Bernard Arnault spolu so svojou rodinou. Hodnota jeho majetku je odhadovaná na 192,6 mld. USD. Dlhodobo vedie rebríček najbohatších Európanov a teraz sa prebojoval aj na prvú priečku vo svete. Bernard Arnault je predsedom predstavenstva koncernu LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton a vlastní viac ako 47 % podielu v rámci celého holdingu, ktorý podniká v štyroch oblastiach – alkohol, odevy, šperky a kozmetika. V týchto segmentoch sa zameriava len na najluxusnejšie značky. Z alkoholu ide o šampanské Moët & Chandon, Dom Pérignon či koňaky Hennessy. Z odevov sú to zvučné mená ako Louis Vuitton, Givenchy, Céline alebo Kenzo. Z kozmetiky a parfumov ide o značky Christian Dior či Parfums Givenchy. Biznis holdingu uzatvárajú šperky a hodinky Dior Watches, TAG Heuer, Zenith, Hublot či Bulgari. Akcie spoločnosti LVMH od začiatku tohto roka vzrástli o 28 %, čo vynieslo Arnaulta na vrchol rebríčka najbohatších. Za posledný rok ich cena stúpla o 70 %. „Len z luxusných tovarov môžete mať luxusné marže.“ – Bernard Arnault.

  

Zasadnutie ECB a americká inflácia
Nový týždeň prinesie zasadnutie Európskej centrálnej banky, ktorá bude rozhodovať o nastavení úrokov. Neočakáva sa zmena v sadzbách a nemali by sme vidieť ani znižovanie stimulov. Veľmi dôležitý však bude komentár guvernérky Christine Lagardovej o tom, ako sa členovia výboru pozerajú na rast inflácie k dvom percentám. Či ide o dočasný stav alebo dlhodobý trend. Ak by to bola druhá možnosť, je namieste otvoriť diskusiu znižovania stimulov. Čakajú nás aj americké dáta inflácie za máj. Po prudkom raste v apríli bude dôležité sledovať, či sa tieto dáta potvrdia alebo budú akcelerovať. Finančný trh to môže vnímať citlivo. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy