Automobilky v „indickom Detroite“ môžu naďalej pracovať

Automobilky v hlavnom výrobnom centre okolo indického mesta Chennai, ktoré je často označované aj za indický Detroit, môžu navzdory protestom zamestnancov pokračovať v práci.
Vláda provincie Tamilnádu v piatok 28. mája rozšírila takmer kompletný lockdown, keďže počty nakazených a úmrtí vzrástli na vyše 30.000 denne. Zároveň však v sobotu 29. mája uviedla, že sektory využívajúce tzv. plynulé procesy, medzi iným aj automobilové fabriky, môžu pracovať za dodržania pandemických opatrení, napríklad odstupov. Vyzvala automobilky, aby okamžite začali riešiť očkovanie tak, aby všetci zamestnanci dostali vakcínu v priebehu mesiaca.
Provinčné úrady urýchlili očkovanie, k čomu sa pridali aj mnohé spoločnosti. Podľa odborov stovky zamestnancov v Chennai a jeho okolí ochoreli na COVID-19 a mnohí zomreli. Továrne automobiliek Ford Motor a Hyundai Motor boli v priebehu týždňa zatvorené po tom, čo zamestnanci protestovali proti riskantným pracovným podmienkam. Renault-Nissan zastavil výrobu, keď zamestnanci pohrozili bojkotom a argumentovali tým, že pandemické opatrenia sa obchádzali.
Odbory vo všetkých troch továrňach rokujú s vedením spoločností. „Bojíme sa chodiť do práce. Spoločnosť sa odvoláva na vládne nariadenia a žiada nás, aby sme sa vrátili do práce. Vláda musí myslieť na zdravie zamestnancov,“ cituje denník The Times of India predstaviteľa odborovej organizácie Hyundai.
Provinčná vláda dala niektorým, na export orientovaným továrňam, napríklad výrobcovi stavebných strojov Caterpillar či taiwanskému výrobcovi elektroniky Foxconn, povolenie pracovať s 50-percentnou personálnou kapacitou.
Svetové automobilky, ktoré majú v Chennai výrobné zariadenia, uviedli, že ich prioritou je bezpečnosť zamestnancov a dodržiavanie pandemických opatrení. „Zdravie a bezpečnosť našich partnerov a zamestnancov je našou najvyššou prioritou,“ povedal Biju Balendran, výkonný riaditeľ spoločnosti Renault-Nissan India.

Súvisiace články

Aktuálne správy