Čo poradiť novopečeným dogecoinovým milionárom?

, awealthofcommonsense Foto: getty images

Jediná rada znie: veľa šťastia!

Kevin Roose z New York Times zverejnil profil dogecoinového milionára, ktorý odmieta predať túto vtipnú kryptomenu.

Contessoto (33), ktorý pracuje v hip-hopovej mediálnej spoločnosti v Los Angeles, nie je obyčajným investorom typu kúp a drž. Je jedným z mnohých amatérov, ktorí hľadajú vzrušenie a ktorí sa v posledných mesiacoch presadili na trhoch ako prví, a pomocou aplikácií na obchodovanie s akciami, ako je Robinhood, naháňajú nadmerné zisky z riskantných špekulatívnych stávok.

Vo februári, po prečítaní vlákna Redditu o potenciáli dogecoinu, sa pán Contessoto rozhodol ísť do toho. Vybral maximum zo svojich kreditných kariet, požičal si peniaze pomocou funkcie obchodovania s maržami Robinhood a minul všetko, čo mal, na digitálnu menu – celkovo investoval asi 250 000 dolárov . Potom obsedantne sledoval svoj telefón, keď sa z dogecoinu stal internetový fenomén, ktorého hodnota dosiahla hodnotu blue chips firiem ako sú Twitter a General Motors. Jeho podiel má v súčasnosti hodnotu viac ako 2 milióny dolárov a odmieta predaj. Čo by ste poradili tomuto pánovi?

Nič. Nie je možné ponúknuť finančné poradenstvo niekomu, kto špekuluje. A aj keby sa o to niekto pokúsil, aj tak by ho neposlúchli. Takých ako je Contessoto je ako maku. Čo povedať mladšiemu bratovi a rodičom, ktorí vkladajú svoje peniaze do memečkových tokenov ako je doge? Jedinou radou, ktorú môžete poslúžiť, je zaželať „veľa šťastia“.

V živote existujú určité skúsenosti, ktoré sa dajú pochopiť, iba ak ich prežijete na vlastnej koži. Prísť o peniaze je jednou z nich. Ak sa poučíte zo svojich chýb, strata peňazí na trhoch môže byť ako školné vyplatené bohom trhu.

Problém je v tom, že pri špekuláciách nemôžete v skutočnosti zažiť katastrofu, ak najskôr nezažijete nejaký ten úspech. A problém s úspechom spočíva v tom, že máte pocit, že ste neporaziteľný. Platí to najmä pri začiatkoch obchodovania.

Jim Paul bol učebnicovým príbehom, ako sa v 80-tych rokoch z chudobného chlapca z Kentucky stal veľký obchodník na obchodnej burze v Chicagu. Na začiatku svojej kariéry zarobil Paul obchodovaním s futures na sóju viac ako milión dolárov a mal pocit, že je na vrchole sveta. Netrvalo to dlho. Problém bol v tom, že Paul vlastne nevedel, čo robí. Mal šťastie, že bol v správnom čase na správnom mieste. Keď sa však táto pozícia obrátila proti nemu, stratil celkove 1,6 milióna dolárov, vrátane státisícov dolárov od priateľov a rodiny.

Paul sa podelil o svoje skúsenosti vo svojej knihe o investovaní, Čo som sa naučil, keď som prišiel o milión dolárov. Kniha venuje veľa priestoru diskusii o psychológii zarábania peňazí a tomu, ako deformuje váš pohľad na úspech. 
 

Prispôsobenie sa úspechu vedie ľudí ku katastrofickému zlyhaniu. Začínajú s úspechom zaobchádzať ako s osobným odrazom svojich schopností, a nie s výsledkom využitia dobrej príležitosti, správneho času v správnom čase alebo iba šťastia. Myslia si, že ich priloženie ruky k dielu zaručuje úspech. Pocit z toho „že máte pravdu“ na trhu a zarábanie všetkých týchto peňazí je niečo neuveriteľné. Nemožno to nahradiť drogami. Ste celkom neporaziteľný. Na svete nie je nič zlé.

Bohužiaľ, na trhoch môžete urobiť „nesprávnu“ vec a stále budete odmenení, ak sa trh vydá vašou cestou. Vždy sa nájde nejaká časť bezradných obchodníkov, ktorí aspoň na chvíľu náhodou zbohatnú.

Z tohto hľadiska sú trhy jedinečné. Existuje len veľmi málo povolaní, v ktorých si môžete len vďaka šťastiu zarobiť kopu peňazí za celkom krátky čas. Nemôžete sa stať právnikom za jednu noc a pri nehode vyhrať obrovský prípad. Nikto náhodne nezvládne úspešnú operáciu po vzhliadnutí päťminútového videa na YouTube. Napriek tomu na trhoch sa tento druh vecí deje neustále.

V niektorých ohľadoch je okamžitý úspech na trhoch jednou z najhorších vecí, ktoré sa môžu čerstvým obchodníkom stať. Nastaví vás na väčšie zlyhanie, ak vám chýba potrebné sebauvedomenie, aby ste pochopili, že trh môže byť miestom vyžadujúcim si pokoru. Ak poznáte vo svojom okolí niekoho, kto zarobil peniaze, ktoré mu zmenili život, prostredníctvom toho, že sa nebojí riskovať a riadi sa heslom žijeme len raz, alebo vložením svojich životných úspor do nejakej meme mince, môžete mu zablahoželať. Nie každý na to žalúdok podstúpiť riziká, ktoré sa s tým spájajú. 

Nečakajte však, že po zarobení peňazí budú počúvať vaše rady, čo robiť. Nebudú. „Ak začínate od nuly a máte úspechy, pripravujete sa na budúci neúspech, pretože úspechy vedú k rôznym psychologickým deformáciám,“ píše vo svojej knihe Jim Paul. Jediným spôsobom, ako sa naučiť zvládnuť obrovské zisky na trhoch, je zažiť nevyhnutné straty, ktoré niekedy nasledujú.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy