Kryptomeny sa vo štvrtok prudko oslabili

Bitcoin a ďalšie kryptomeny sa vo štvrtok výrazne oslabili. Dôvodom bol obrat šéfa Tesly Elona Muska, ktorý v stredu (12. 5.) uviedol, že automobilka prestala prijímať bitcoiny, a to pre vysokú spotrebu elektriny pri ich ťažbe, čo má negatívne environmentálne následky.
Kurz bitcoinu padol až na 45.700 USD (37.828 eur). Neskôr najväčšia a najznámejšia kryptomena zmazala časť strát a neskoro popoludní sa obchodovala s mínusom takmer 11 % na úrovni okolo 50.580 USD.
Ethereum, ktoré v uplynulých dňoch prelamovalo rekordy, sa predávalo so stratou takisto takmer 11 % po 3877 USD. V stredu sa cena druhej najväčšej kryptomeny dostala až na 4372,35 USD. Vo štvrtok sa výrazne oslabili aj ďalšie digitálne meny, napríklad dogecoin padol o 15 % pod 0,40 USD. Dogecoin, ktorý pôvodne vznikol ako vtip, sa počas víkendu dostal nad 0,70 USD a jeho celková trhová kapitalizácia prekročila 90 miliárd USD.
Niektorí experti očakávajú, že Muskov príklad by mohli nasledovať aj iné firmy. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena kladie podstatne väčší dôraz na ekológiu. Podľa analytika spoločnosti Emden Research Tima Emdena môže byť za proaktívnym konaním Tesly aj politický tlak. Dodal, že krok Tesly je „veľkou prehrou pre bitcoin vo funkcii platobného prostriedku“.

Súvisiace články

Aktuálne správy