Do programu schôdze pribudli viaceré body

Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR pribudla novela zákona o hospodárskej mobilizácii. Návrh z dielne koaličných poslancov hovorí, že niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom alebo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Vláda SR zároveň navrhla novelu prerokovať v zrýchlenom režime. Návrh na skrátené legislatívne konanie k viacerým návrhom by mali poslanci prerokovať vo štvrtok (13. 5.) ráno od 9.00 h.
„Predkladaný návrh zákona umožňuje väčšinu z opatrení hospodárskej mobilizácie zachovať aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Postačujúca na ich pokračovanie by bola mimoriadna situácia. Z toho dôvodu sa navrhuje v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu,“ píše sa v materiáloch predložených k návrhu. Prijatie návrhu parlamentom tak podľa predkladateľov vytvorí predpoklady na skoršie skončenie núdzového stavu.
Do programu schôdze pribudol i návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnej novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Parlament má tiež v zrýchlenom režime rokovať o novele zákona o štátnom rozpočte na rok 2021.
Novým bodom aktuálnej schôdze má byť aj voľba podpredsedu NR SR a nového šéfa Výboru NR SR pre sociálne veci. Do programu tiež zaradili návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k návrhu správy Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien.

Súvisiace články

Aktuálne správy