Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli. Aktuálne sa pohybujú na najvyšších úrovniach od polovice marca. Podporuje ich zotavovanie veľkých ekonomík, ako sú USA a Čína.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 7.56 h SELČ predával po 65,79 USD (54,80 eura). To bolo o 16 centov alebo 0,24 % viac ako v stredu (5. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI v stredu stratila 6 centov a uzavrela na 65,63 USD za barel, čo bolo hlboko pod jej denným maximom 66,76 USD za barel.
Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 7.59 h SELČ predával s plusom 25 centov alebo 0,36 % po 69,21 USD za barel. V stredu sa cena Brentu dostala takmer až na 70 USD za barel, ale potom večer zasa prišla o svoje zisky.
Stredajšia správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že ropné rezervy v USA v minulom týždni padli o 7,99 milióna barelov, čo bol trojnásobok v porovnaní s očakávaniami expertov. Prudké zníženie zásob môže signalizovať oživovanie dopytu.
Pozitívny vplyv na ceny čierneho zlata má aj zrýchlenie očkovania v Európe. V iných veľkých spotrebiteľských krajinách, predovšetkým v Indii, sa pandemická situácia, naopak, zhoršila. Skupina veľkých producentských štátov OPEC+ však napriek tomu chce pokračovať v postupnom zvyšovaní ťažby.

Súvisiace články

Aktuálne správy