Jednoduchý prístup: Bitcoin tento rok v stovkách amerických bánk

, CNBC Foto: TASR/AP;getty images

Podľa kryptomenovej firmy NYDIG budú zákazníci niektorých amerických bánk už čoskoro môcť prostredníctvom svojich existujúcich účtov nakupovať, držať a predávať bitcoiny.

NYDIG, dcérska spoločnosť newyorského správcu aktív Stone Ridge v hodnote 10 miliárd dolárov, uzavrela partnerstvo s fintechovým gigantom Fidelity National Information Services (FIS), aby americkým bankám umožnila v nasledujúcich mesiacoch ponúkať bitcoiny.

Podľa Patricka Sellsa, šéfa bankových riešení v NYDIG, sú už do programu zapojené stovky bánk a rokovania s niektorými z najväčších ešte prebiehajú. „To, čo ponúkame, je uľahčenie toho, aby jednotlivci a korporácie mohli nakupovať bitcoiny prostredníctvom svojich existujúcich bankových účtov," uviedol Sells. „Ak na všetky svoje bankové činnosti používam svoju mobilnú aplikáciu, budem mať aj možnosť nakupovať, predávať a držať bitcoiny."

Doteraz sa používatelia bitcoinov spoliehali na aplikácie od novej generácie fintech hráčov, ako sú Robinhood, platobné giganty PayPal a Square alebo kryptofirmy ako Coinbase. Na druhej strane sa banky vyhýbali bitcoinu pre retailových zákazníkov. Bolo to len nedávno čo oznámili svoje plány, ktoré umožnia klientom so správou veľkého majetku staviť sa na kryptomenu.

Yan Zhao, prezident spoločnosti NYDIG, však tvrdí, že banky už požadujú bitcoin, pretože vidia, ako ich zákazníci posielajú doláre na Coinbase a ďalšie kryptoburzy. „Toto nie je len to, že si banky myslia, že ich klienti chcú bitcoin, ale musia to urobiť na základe svojich údajov, vidia ako vklady smerujúna kryptoburzy ako je Kraken, či Coinbase," uviedol Zhao.

Keď sa o spoluprácu prihlásia stovky menších bánk, giganti ako JPMorgan Chase a Bank of America môžu podľa Roba Lee, vedúceho digitálneho bankovníctva vo FIS, čeliť tlaku na ponúkanie kryptomien svojim zákazníkom retailového bankovníctva.

V marci sa stala Morgan Stanley prvou z bánk, ktorá ponúkala bitcoinové fondy svojim klientom, informovala televízia CNBC minulý mesiac. Goldman Sachs rýchlo nasledovala so svojím oznámením a JPMorgan údajne skúma vlastný produkt v spolupráci s NYDIG. V týchto prípadoch však banky odsunuli bitcoin výhradne pre jednotlivcov s ultravysokým čistým imaním a rodinné kancelárie spravujúce majetok za desiatky miliónov dolárov. „Väčšina ľudí nemôže investovať do vecí, do ktorých môžu investovať inštitucionálni investori," uviedol Zhao. „Vďaka tomu, že bitcoiny budú dostupné vo vašej banke a dajú sa kúpiť už za 1 dolár, máte teraz atraktívne aktívum, ktoré je k dispozícii na to, aby ho mohol vlastniť ktokoľvek v akejkoľvek výške. Myslíme si, že pre posilnenie postavenia ekonomiky je to významné.“

Banky určia, koľko budú zákazníkom účtovať za bitcoinové obchody, a podľa Sellsa si ponechajú väčšinu z týchto výnosov z poplatkov. Po zavedení počiatočného produktu v oblasti bitcoinov plánuje NYDIG ďalšie služby ako sú odmeny za platby debetnou kartou vyplácané v bitcoinoch a nový typ bankového účtu, ktorý bude vyplácať úroky v bitcoinoch a bude sa naň vzťahovať poistenie vkladov.

Podľa prieskumu by bitcoiny vlastnilo viac ľudí, keby tak mohli urobiť prostredníctvom svojich existujúcich bánk. To im umožňuje jediný pohľad na ich finančné aktíva a predíde sa nutnosti prihlásiť sa do inam a financovať účet prevodom peňazí, ktorý zvyčajne trvá tri až päť pracovných dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy