Majetok Slovákov počas minulého roka rástol aj napriek koronakríze

Výška vkladov v bankách naznačuje, že majetok Slovákov počas minulého roka aj napriek koronakríze rástol. Nárast majetku v slovenských domácnostiach potvrdili aj dáta Národnej banky Slovenska (NBS).
Kým koncom minuloročného januára mali Slováci v bankách 38 miliárd eur, v januári 2021 vzrástli o viac ako osem percent na 41,25 miliardy eur. „Predpokladám, že išlo o odloženú spotrebu, keďže svoje peniaze z dôvodu pandemických obmedzení nemali kde minúť. Otvorením obchodov hrozí, že opäť skĺznu do nepremysleného míňania,“ upozornil odborník na osobné financie z Partners Group SK Peter Bigoš.
„Ak sa pozrieme na podiel peňazí uložených na bežných účtoch, ten sa zvýšil dokonca až o 17 %, teda na hodnotu 23,2 miliardy eur,“ pokračoval Bigoš. Podľa neho čísla naznačujú, že tí, ktorí nestratili alebo nemali výrazne obmedzenú prácu, dokázali ušetriť viac ako v čase pred pandémiou nového koronavírusu. Dôvodom bola nižšia spotreba.
Kým pravidelné mesačné výdavky, ako sú bývanie, energie, poplatky za mobil, internet či poistenia, sú každý mesiac rovnaké, najviac peňazí uteká práve cez spotrebu. Počas karanténnych opatrení si zároveň znížili výdavky napríklad na cestovanie, predĺžené víkendy, kultúru či nakupovanie.
„Zodpovedný prístup k financiám si treba zachovať aj pri uvoľnení opatrení. Odborníci varujú, že ešte stále nie sme z najhoršieho vonku, treba myslieť aj na poistku a namiesto prehnaného míňania peňazí aj naďalej vytvárať dostatočnú rezervu,“ dodal Bigoš. Rezerva by mala byť minimálne vo výške šesťnásobku mesačného príjmu.

Súvisiace články

Aktuálne správy