Prečo štát deformuje retailový trh?

, TASR Foto: SITA/AP

Prečo štát svojimi zásahmi deformuje sektor retailu a ignoruje jeho potreby? Svojou nečinnosťou a platnými reštrikciami zvýhodňuje niektoré segmenty pred inými. Dokedy potrvá tento stav?

Obchody a nákupné centrá sú zatvorené už vyše 100 dní a vrecká si namastili prevažne zahraničné e-shopy a nadnárodné siete s prevahou predaja potravín. Z chaotických opatrení profitujú právne, advokátske a účtovné firmy. Štát snáď zabudol, že maloobchod je spolu so službami druhý najväčší zamestnávateľ na Slovensku? Retail je totiž stále v tieni sektora automotive, ktorému sa vychádza v ústrety nevídanými iniciatívami a ústretovosťou.

Jednou stranou mince je to, čo štát robí a druhou to, čo nerobí. Nečinnosťou vytvára priestor pre zahraničné podnikateľské subjekty. Podľa CBRE za minulý rok natieklo na Slovensko celkom 32 % investícií od úplne nových investorov, zväčša z Ázie. Najviac sa darilo industriálnemu sektoru, ktorý je oporou pre automotive a e-commerce. Moderný kamenný retail je na okraji záujmu. Dokedy budú kompetentní pozerať iným smerom? Vyrobíme najviac áut na obyvateľa, ale v mnohých regiónoch si nemajú ľudia kde nakúpiť toaletný papier alebo bežné oblečenie. Štát svojimi neodbornými opatreniami nepriamo podporuje cezhraničné nákupy, ambulantný predaj, pochybný podomový predaj a všeobecne šedú ekonomiku. Automobilky fungujú, no obchody a denné služby sú prevažne zatvorené. Negenerujú teda žiadne tržby, ale stále im vznikajú náklady na údržbu, leasing, poistenie či energie. Štátna pomoc nepokrýva ani jednu z týchto položiek a ako aj môže keď jediné na čo sa štát zmohol je preplatenie polovice zľavy, ktorú dáva prevádzke prenajímateľ aj to maximálne len do výšky 50% a čo zvyšných 50%? Nič, tie sú na úkor prenajímateľa, ktoré mu už nikto nikdy nenahradí!

"Sme štvrtý najväčší operátor retailových plôch na Slovensku. Rok od vypuknutia pandémie by sme privítali aspoň náznak plánu a koncepcie na záchranu upadajúceho sektora. Doterajšie kompenzácie na mzdy a nájomné sú zúfalo nedostatočné, prichádzajú veľmi neskoro a do vzťahu nájomca-prenajímateľ vnášajú len chaos," upozorňuje predseda predstavenstva slovenskej spoločnosti M-MARKET, a.s. Marian Šufliarsky a dopĺňa: "Podľa aktuálnej analýzy Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je potenciálny prenos ochorenia COVID-19 z povrchov nepravdepodobný. V našich nákupných centrách dodržiavame všetky hygienické nariadenia, často nad rámec odporúčaní. Prostredie je pre našich zákazníkov bezpečné, ale napriek tomu musí byť väčšina obchodov zatvorená."
Kto je zodpovedný za laxný postoj a deformáciu trhu? Prečo sú v zahraničí kompenzačné schémy jasné a efektívne, ale na Slovensku kompenzácie meškajú a sú nedostatočné a zmeny sú ohlasované pár hodín pred ich platnosťou? Prečo štát časti podnikateľov v sektore retailu zviazal ruky a nechal ich napospas svojmu osudu a ponesie za ich úpadok zodpovednosť?

M-MARKET, a.s. je významnou slovenskou investičnou spoločnosťou sídliacou v Lučenci. Charakter jej pôsobenia na trhu je od roku 1997 koncentrovaný najmä v prenájme nehnuteľností, developerských činnostiach, správe a tiež facility managemente. Od roku 2012 spoločnosť M-Market začala prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Prometheus Capital a.s. pôsobiť aj na trhu private equity.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy