Narastajúci význam judikatúry v súdnej praxi

, PR článok

Je všeobecne známe, že súdy nie sú nositeľom zákonodarnej moci, nemôžu prijímať zákony, ale to neznamená, že nemôžu vypĺňať „medzery“ na mieste, kde je zákonná úprava nedostatočná. Zákon nebýva vždy určitý a pripúšťa rôzne výklady, právna úprava preto nemusí reagovať na všetky otázky a situácie.

judikatúru sa v poslednej dobe začína zľahka zaujímať i neprávnická verejnosť, preto cieľom tohto článku je za pomoci stránky www.judikaty.info , ktorá predstavuje najkomplexnejší zdroj judikatúry všetkých vyšších súdov v SR, ČR a ESD vybrať zaujímavé rozhodnutie slovenského súdu, ktorý sa zaoberá danou problematikou.

Na úvod článku je potrebné ustáliť pojem judikatúra súdov, pretože poznať právo v dnešnej dobe predstavuje tiež poznať rozhodovaciu činnosť súdov pri aplikácií právnych noriem na konkrétne prípady v praxi.

„Judikát“  predstavuje každé súdne rozhodnutie, avšak v praxi sa skôr uplatňuje na súdne rozhodnutia vyšších či najvyšších súdnych inštancií, ktoré presahujú svojím významom skutkové okolnosti konkrétneho prípadu, teda možno nimi argumentovať aj v iných súdnych sporoch.

Čo sa týka záväznosti judikatúry súdov v slovenskom práve, je potrebné upriamiť pozornosť na nález III. ÚS 192/06 z 3. novembra 2006, v ktorom Ústavný súd SR konštatoval: „Podľa názoru ústavného súdu, ak súd rieši právnu otázku (tú istú alebo analogickú), ktorá už bola právoplatne vyriešená podstatne odlišným spôsobom bez toho, aby sa argumentačne vyrovnal so skoršími súdnymi rozhodnutiami, nekoná v súlade s princípom právnej istoty v zmysle čl. 1 ods. 1 ústavy a môže tým porušiť aj právo účastníka súdneho konania na súdnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 ústavy.“

Aj na tomto rozhodnutí súdu možno vidieť, že vnútroštátna judikatúra súdov vyššieho stupňa síce nepatrí medzi prameň práva, má však povahu, ktorá zaväzuje súdy, aby pri riešení obdobných právnych otázok postupovali rovnako a aby pri svojej činnosti nevytvárali zásadne protichodné rozhodnutia.

 Za pomoci stránky judikaty.info  môžete rýchlo nájsť vyššie uvedené autorsky spracované rozhodnutie súdu aj na Vašu tému a takto sa zorientovať v právnej problematike, s ktorou máte problém. Ako jediní poskytujú množstvo vlastných inovatívnych funkcií ako je zobrazenie znenia odkazovaného §  po nabehnutí na odkaz v texte zákona, označovanie textu § zákona s možnosťou poznámky, URL adresu zákona s číslom §, inteligentný prieskumník a atď.

 Na to, aby bolo možné rozhodnutia súdov považovať za judikát, musia byť publikované, tzn. verejnosti všeobecne dostupné. Stránka www.judikaty.info  zefektívňuje prácu s judikatúrou a legislatívou, takže to, čo hľadáte zvyčajne hodiny cez Google alebo v iných systémoch na tejto stránke trvá max. pár minút, teda ušetríte hodiny času.

Okrem judikatúry je možné na stránke nájsť kompletnú Zbierku zákonov SR vrátane ich historických znení minimálne od roku 1945, všetky dôvodové správy k legislatíve pri právnych predpisov, ktoré sú dostupné na stránkach NR SR a k tomu roztriedené aj pri § zákonov a v neposlednom rade rýchle sledovanie zmien § daného konsolidovaného znenia predpisu. Z pohľadu Zbierky zákonov sa poskytujú samozrejme iba predpisy, ktoré prijal zákonodarca, ale rozdiely sú práve v obsluhe a práci s legislatívou, ktorá umožňuje nájsť potrebné informácie za pár sekúnd, kým v iných systémoch sú na to potrebné desiatky minút.

 

Zdroj: judikaty.info/ JUDr. N. Pirťanová

.

Súvisiace články

Aktuálne správy