SPAC mánia hraničí s povrchnosťou  

, CNBC;Patria Foto: getty images

Skratkou SPAC sa označuje vstúp firiem  na akciové trhy bez vlastnej činnosti, s cieľom spojiť sa následne s inou firmou a umožniť jej dostať sa na trh bez tradičnej primárnej emisie akcií.

V sektore SPAC sa podľa investora Barryho Sternlichta doteraz pohybovali ľudia, ktorí nemali dostatočné skúsenosti v odbore a s finančnými transakciami. Ako pre televíziu CNBC povedal, nemožno čakať, že Wall Street bude tento, v súčasnosti veľmi populárny segment trhu, nejako zvlášť regulovať, pretože sa na ňom momentálne zarába. Ak títo ľudia prejavia o nejakú firmu záujem, mali by ju podrobiť hĺbkovej kontrole a analýze. Ak to stihnú za 3 dni, podľa Sternlichta to stačí len na to, aby si potvrdili, že firma skutočne existuje.

Už ale podľa investora "rastie disciplína", a to vďaka tlaku z dopytovej strany trhu – spoločnosti ako Fidelity či BlackRock tlačia čoraz viac na to, aby transakcie boli ziskové a transparentné. Dochádza teda k zmenám a "trh dospieva". „Myslím, že to je veľmi zaujímavé, ale verejnosť tu niekedy zohráva úlohu fondu rizikového kapitálu. A z ich investícií tri vyjdú a sedem zanikne," dodal Sternlicht s tým, že na dosiahnutie ziskovosti je potrebné podniknúť všetky tieto investície. Sternlicht pokračoval s tým, že by svoje investície najradšej nikdy nepredával a rozhodne mu nejde o krátkodobé zisky.

Problematike SPAC sa na CNBC venoval aj známy investor Josh Brown z Ritholtz Wealth Managment. Podľa neho sústavne klesá kvalita firiem, ktoré novo vstupujú na trh. „Každá ďalšia transakcia je horšou verziou tej, ku ktorej došlo pred pár týždňami." Pokles cien v tomto segmente trhu tak podľa investora nemá nič spoločné s rastom sadzieb, ako niektorí tvrdia. Ide o proces, na ktorý bolo zamiesené už dlhší čas a ktorého základom je práve kvalita toho, čo sa obchoduje.

Súvisiace články

Aktuálne správy