Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno opäť dostali pod tlak a oslabili sa po prudkom stredajšom (24. 3.) raste. Od začiatku týždňa panuje na ropnom trhu výrazná volatilita. Obavy týkajúce sa dopytu totiž prevážili nad problémami, ktoré vyvolalo zablokovanie Suezského prieplavu.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.37 h SEČ predával po 60,08 USD za barel (50,81 eura). To bolo o 1,10 USD alebo 1,80 % menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI si v stredu pripísala 3,42 USD alebo 5,9 % a uzavrela na 61,18 USD za barel, keď deň predtým (23. 3.) padla o 6,2 %.
Májový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 7.37 h SEČ obchodoval s mínusom 99 centov alebo 1,54 % po 63,42 USD za barel.
V stredu podporili ceny čierneho zlata problémy na strane dopytu. Jedna kontajnerová loď sa v noci na stredu dostala v Suezskom kanáli na plytčinu a blokuje prieplav, ktorý je dôležitým lodným spojením medzi Áziou a Európu. Cez kanál tiež smeruje veľká časť transportu energií z Blízkeho východu do Európy a USA.
Zatiaľ sa loď nepodarilo uvoľniť a Suezský prieplav zostáva blokovaný, takže na ropnom trhu naďalej panuje neistota. Dôvodom aktuálneho poklesu cien sú obavy, že nové protipadnemické opatrenia opäť priškrtia dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy