Nemecké samosprávy sa po krachu Greensill Bank boja o svoje vklady

Približne pred týždňom nemecký finančný dohľad zatvoril brémsku Greensill Bank. Teraz sa hlási čoraz viac samospráv, ktoré mali v banke uložené milióny a obávajú sa finančných škôd.
Hlavné mesto nemeckej spolkovej krajiny Hesensko, Wiesbaden, malo podľa vlastného vyjadrenia na termínovaných vkladoch v Greensill Bank celkovo 15 miliónov eur. K tomu je potrebné ešte pripočítať termínovaný vklad v objeme 5 miliónov eur, mestskej firmy pre veľtrhy, kongresy a cestovný ruch, uviedol v utorok Wiesbaden.
Krach Greensill Bank zasiahol samosprávy po celom Nemecku. Napríklad mesto Osnabrück malo v banke vklady vo výške 14 miliónov eur a Monheim am Rhein 38 miliónov eur. Univerzitné mesto Giessen sa bojí o 10 miliónov eur a Schauenburg celkovo o 1 milión eur.
Greensill Bank, ktorú nemecký finančný dohľad Bafin minulú stredu 3. marca zatvoril pre nadmernú zadlženosť, totiž ponúkala v časoch nulových a negatívnych úrokových sadzieb mimoriadne vysoké úroky na vkladoch. Preto si v nej peniaze okrem drobných sporiteľov ukladali aj samosprávy. Tieto poukazujú na to, že pri rozhodovaní o vkladoch zohľadňovali rating banky.
Materské britské spoločnosti Greensill Capital a Greensill Capital Management Company požiadali o ochranu pred veriteľmi v pondelok (8. 3.).

Súvisiace články

Aktuálne správy