Rast úverov firmám v eurozóne sa v januári spomalil

Rast firemných úverov v eurozóne sa minulý mesiac spomalil, ale stále si udržuje vysoké tempo, aj keď blok opäť zápasí s poklesom ekonomiky a banky sprísnili prístup k úverom. A zároveň sa rast peňažnej zásoby minulý mesiac zrýchlil. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).
Podľa ECB menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v januári 2021 podľa očakávania zvýšil medziročne o 12,5 % po náraste o 12,4 % v decembri. Za tri mesiace do konca januára stúpol M3 v priemere o 12 %.
Aj rast peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady na bežných účtoch v bankách, nabral tempo a stúpol v januári o 16,4 % po zvýšení o 15,6 % mesiac predtým.
Čo sa týka poskytovania úverov, údaje ECB odhalili, ž tempo rastu úverov súkromnému sektoru sa zmiernilo na 5,1 % z 5,4 %. A upravené pôžičky súkromnému sektoru vzrástli v januári o 4,5 %, čo bolo tiež menej ako decembrových 4,7 %.
Úvery domácnostiam v eurozóne sa pritom v januári 2021 zvýšili o 3 %, čo bol pokles z 3,1 % v decembri. A úvery nefinančným spoločnostiam v eurozóne stúpli o 7 % po náraste o 7,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich rastu sa síce spomalilo, ale stále sa pohybuje blízko 10-ročného maxima 7,4 %, ktoré dosiahlo vlani v máji.

Súvisiace články

Aktuálne správy