V ČR sme predstavili náš návrh na posilnenie nezávislosti ÚVO

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák bol pozvaný do česko-slovenskej online diskusie "Reforma Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže ", ktorá bola pod záštitou predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák bol pozvaný do česko-slovenskej online diskusie „Reforma Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže „, ktorá bola pod záštitou predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka. Informovala o tom Janka Zvončeková, hovorkyňa ÚVO.
Cieľom bolo podľa nej prediskutovať na odbornej úrovni návrh zákona iniciovaný českými mimovládnymi protikorupčnými organizáciami Oživení, Frank Bold a Transparency International ČR, ktorý získal aj politickú podporu a ktorého cieľom je zreformovať dohľad nad verejnými súťažami. Reforma počíta s vytvorením samostatného úradu, ktorého obdobou na Slovensku je Úrad pre verejné obstarávanie.
„Teší ma, že aj v Česku hľadajú legislatívne spôsoby na posilňovanie nezávislosti v oblasti verejných nákupov a že sa inšpirujú situáciou, akú momentálne máme na Slovensku. Na férové nakladanie s verejnými zdrojmi a dodržiavanie pravidiel hospodárskej súťaže by v Česku po novom mali dozerať dva úrady, teda tak, ako to u nás robia ÚVO a Protimonopolný úrad SR,“ povedal Hlivák.
Česká reforma podľa neho počíta aj s vytvorením nových orgánov a posilnením kolektívneho rozhodovania, aby sa tiež poistila nezávislosť rozhodovania. „Náš úrad v spolupráci s INEKO predstavil legislatívny návrh na posilnenie nezávislosti ÚVO a filozoficky sa s českým návrhom zhodujeme. Teší ma, že som mohol na ďalšej odbornej platforme ‚odpočtovať‘ činnosť ÚVO a diskutovať o návrhoch na posilňovanie nezávislosti kontrolných orgánov tak, aby sa posilňovali piliere právneho štátu, o čo sa od nástupu do funkcie snažím,“ zdôraznil predseda ÚVO.
„Sú to dva mesiace, čo sa v Snemovni zišla moja protikorupčná skupina a privítali sme čerstvo menovaného predsedu Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) Petra Mlsnu. Odborný seminár k reforme ÚOHS bol teraz príležitosťou našu debatu posunúť. Oceňujem prácu Rekonstrukce státu a ďalších neziskových organizácií, ktoré pripravili návrh reformy. Nachádzame sa v inej situácii ako v decembri, za pánom predsedom Mlsnom, ktorý sa na videokonferencii tiež zúčastnil, je za dva mesiace vo funkcii vidieť výsledky a ja mám radosť, že prichádza s množstvom konkrétnych podnetov, na ktoré by sme mali prihliadať,“ doplnil predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček.

Súvisiace články

Aktuálne správy