Zisk Citigroup vo 4. kvartáli klesol

Americká banka Citigroup oznámila za 4. kvartál minulého roka pokles zisku o 7 %. Odôvodnila to nižšími tržbami, zvýšením výdavkov a vyššou daňovou sadzbou, čo bolo čiastočne kompenzované nižšími rezervami na zlyhané úvery.

Čistý zisk Citigroup sa za tri mesiace do konca decembra 2020 znížil na 4,63 miliardy USD (3,82 miliardy eur), čo predstavuje 2,08 USD na akciu, z 5 miliárd USD alebo 2,15 USD/akcia rok predtým. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, však predpovedali banke v 4. kvartáli horší výsledok, a to zisk 1,34 USD na akciu.
Tržby Citigroup pritom klesli o 10 % na 16,58 miliardy USD. Dôvodom boli predovšetkým nižšie príjmy v globálnom spotrebiteľskom bankovníctve. Poplatky z kariet v Severnej Amerike, ktoré bývali motorom rastu spotrebiteľskej banky, klesli v sledovanom období o 13 %. Prevádzkové náklady, naopak, stúpli o 2 % na 10,7 miliardy USD. Analytici očakávali za 4. štvrťrok tržby 16,71 miliardy USD.
Citigroup znížila svoje rezervy na úverové straty o 1,5 miliardy USD vďaka zlepšenému výhľadu pre globálnu ekonomiku a začiatku očkovania proti ochoreniu COVID-19. Ale suma, ktorú má odloženú na potenciálne zlé pôžičky, zostáva naďalej vysoká, na úrovni 25 miliárd USD, čo je zhruba dvojnásobok sumy na konci roka 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy