O skutočných investoroch a špekulantoch

, DataTrek Foto: SITA/AP

Dnes sú finančné trhy pod prísnym dohľadom regulátorov a svetový finančný systém je podľa všetkého odolnejší než kedykoľvek predtým. Ale nemali by sme zabúdať na to, že ľudia, bez ktorých by trhy nemohli existovať, sa veľmi nemenia.

"Pri nízkych cenách akcie zvyčajne držia, respektíve kupujú investori, ktorí firmám veria a ktorých k predaju len tak niečo neprinúti. S tým, ako ceny rastú, však na trh mieri čoraz väčšie množstvo investorov hľadajúcich rýchly zisk. Čím vyššie ceny sú, tým viac ľudí chce nakupovať. Tí, ktorí nakupujú za vyššie ceny, ale zvyčajne majú slabšie finančné pozadie a sú zraniteľnejší potenciálnymi poklesmi cien, a teda tiež citlivejší na nepriaznivý vývoj," píšu Theodore Burton a George Selden v knihe A Century of Prices z roku 1919.

"Investori špekulujúci na ďalší rast nakupujú tak dlho, až kým z trhu takmer vytlačia 'skutočných' investorov, ktorým nejde o rýchle zbohatnutie. Akonáhle v tú chvíľu však príde nejaký predajný impulz, napríklad v podobe recesie, investori, ktorí majú voľné peniaze, ktoré by na trh mohli poslať, za dané ceny odmietnu nakupovať. Tým sa tak roztočí špirála vedúca až k opätovnému dosiahnutiu cien, ktoré zase prilákajú 'ozajstných' investorov," dodávajú Burton a Selden.

Súvisiace články

Aktuálne správy