Francúzski demonštranti podpálili centrálnu banku

, zerohedge Foto: SITA/AP

Vo Francúzsku cez víkend protestovali desaťtisíce kritikov navrhovaného bezpečnostného zákona.

Kontroverzný článok 24 zákona má za cieľ chrániť policajtov pred obťažovaním a zakazuje nakrúcanie policajtov v službe a zdieľanie ich fotografií on-line so „úmyslom ublížiť“. Skupiny za práva občanov, novinári a ľudia, ktorí sa v minulosti stretli so zneužívaním  zo strany polície, sa obávajú, že toto opatrenie potlačí slobodu tlače a znemožní odhalenie a potrestanie policajnej brutality.

"Musíme rozšíriť diskusiu a tým hovoríme, že keby nedochádzalo k policajnému násiliu, nemuseli by sme filmovať násilných policajtov," vyhlásila Assa Traore, prominentná aktivistka proti brutalite, ktorej brat zomrel v policajnej väzbe v r. 2016, informovala agentúra Associated Press.

Najmenej 46 000 ľudí obsadilo v sobotu ulice požadujúc slobodu médií alebo vyzývajúc na rezignáciu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona alebo jeho ministra vnútra Geralda Darmanina. Na konci pochodu vypuklo násilie, keď malé skupiny demonštrantov hádzali na poriadkovú políciu dlažobné kocky, policajti odpovedali výstrelmi slzotvorného plynu, čo vyvolalo menšie potýčky. To, čo sa udialo počas tejto demonštrácie, sa ešte nikdy nikde inde nestalo. Hnev sa obrátil vo forme zápalných fliaš na fasádu budovy centrálnej banky v Paríži.

Posádky hasičov sa dostali včas k budove centrálnej banky a tá sa na rozdiel od niektorých iných spontánne nezrútila „kvôli vysokým teplotám“. Na druhej strane, zopár Molotovových koktailov zameraných na budovu Marriner Eccles môže len pritiahnuť určitú pozornosť.

Americkí demonštranti a výtržníci, aktívni v protestoch Black Lives Matter proti policajnej brutalite, rasovej nerovnosti, nespravodlivosti a systematickému rasizmu voči černochom, akoby stále nechápali, že namiesto vypálenia a drancovania nevinných firiem by sa ich hnev mal zameriavať skôr na zdroj všetkého bohatstva, príjmu a sociálnej nerovnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy