Taliansky priemysel v septembri klesol

Priemyselná produkcia v Taliansku, tretej najväčšej ekonomike eurozóny, klesla v septembri po štyroch mesiacoch rastu. Informoval o tom v utorok taliansky štatistický úrad ISTAT.
Podľa štatistík sa výkon talianskeho priemyslu v septembri 2020 znížil o 5,6 % oproti augustu, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 7,4 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa septembrová produkcia zníži oveľa menej, o 2 %.
Septembrový pokles priemyslu bol prvý po štyroch mesiacoch rastu od zmiernenia prvej blokády spojenej s pandémiou nového koronavírusu. Ale Taliansko na jeseň zasiahla druhá vlna infekcie a bolo nútené zaviesť druhú blokádu.
Štatistiky ukázali tiež, že výroba spotrebného tovaru v septembri medzimesačne klesla o -4,8 % po náraste o 6,5 % v auguste. Zníži sa aj produkcia kapitálového tovaru o 3,9 % (zvýšenie o 3,8 % mesiac pred tým), polotovarov o 1,6 % (augustový nárast o 4 %) a energií o 0,3 % (oproti 3,5 % pred mesiacom).
V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Taliansku v októbri znížila o 5,1 % po poklese o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí predpovedali jej zníženie o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy