Ceny ropy v piatok klesli o vyše 4 %

Ceny ropy v piatok (2. 10.) padli o viac než 4 % a zaznamenali štvrtý týždenný pokles za uplynulých 5 týždňov. Dôvodom sú obavy z nadmernej ponuky.
Neistotu na trhoch ešte zvýšila správa, že americký prezident Donald Trump bol pozitívne testovaný na COVID-19. To znepokojilo investorov, ktorí sa zbavovali rizikovejších aktív. Okrem toho rastúca globálna ponuka ohrozuje krehké zotavovanie trhu s ropou.
Novembrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok stratil 1,67 USD alebo 4,31 % a uzavrel na 37,05 USD (31,59 eura) za barel (159 litrov). Decembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa oslabil o 1,66 USD alebo 4,06 % na 39,27 USD za barel.
WTI aj Brent zaznamenali druhý týždňový pokles po sebe, pričom oba referenčné druhy minulý týždeň padli o vyše 8 %. Neistota spôsobená ochorením amerického prezidenta sa pridala k sérii negatívnych správ pre ropný trh, ako napríklad to bola nevýrazná správa z trhu práce USA a zvyšovanie ťažby veľkých producentov.
Zotavovanie trhu práce v USA sa v septembri spomalilo. Mimo poľnohospodárstvo sa vytvorilo len 661.000 nových pracovných miest po 1,49 milióna v auguste, uviedlo americké ministerstvo práce.
Dodávky Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v septembri medzimesačne zvýšili o 160.000 barelov ropy denne, ukázal prieskum agentúry Reuters. Hlavným dôvodom bol nárast dodávok z Líbye a Iránu.

Súvisiace články

Aktuálne správy