Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli

Ceny ropy sa v utorok ráno oslabili. Obavy týkajúce sa vývoja dopytu totiž prevážili nad nádejami, že v USA sa schváli nový stimulačný balík.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa v utorok o 7.38 h SELČ predával po 40,33 USD (34,56 eura). To bolo o 27 centov alebo o 0,67 % menej ako v pondelok (28. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v pondelok pripísal 35 centov alebo približne 0,9 % a uzavrel na 40,60 USD za barel a za celý uplynulý týždeň stratil 2,6 %.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v utorok o 7.37 h SELČ predával s mínusom 20 centov alebo 0,47 % po 42,23 USD za barel.
Na ochorenie Covid-19 už po celom svete zomrelo vyše milióna ľudí, pričom počet úmrtí a nových nakazených v niektorých krajinách opäť rastie.
Demokratickí poslanci Kongresu predstavili nový balík stimulov v celkovej hodnote 2,2 bilióna USD. To malo v pondelok pozitívny vplyv na komoditné trhy. Šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ho označila za kompromisný návrh.
Ďalšími faktormi, ktoré v pondelok podporili ceny čierneho zlata, boli zlepšenie nálady na akciových trhoch a oslabenie dolára.
V utorok prišlo k reakcii, keď niektorí investori vyberali zisky po pondelkovom náraste. Podľa niektorých expertov naďalej prevládajú medvedie faktory, ako je slabá spotreba a nadmerná ponuka na trhu. Investori teraz čakajú na utorkovú správu American Petroleum Institute a na oficiálne čísla amerického ministerstva energetiky o vývoji ropných rezerv v USA, ktoré budú zverejnené v stredu (30. 9.).

Súvisiace články

Aktuálne správy