Ceny ropy v pondelok ráno klesli

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa znížili. Nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 totiž zatienil zotavovanie dopytu. Ceny referenčných druhov ropy smerujú po minulotýždňových poklesoch k prvému mesačnému oslabeniu za niekoľko mesiacov.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa v pondelok o 8.16 h SELČ predával po 39,87 USD (34,27 eura). To bolo o 38 centov alebo o 0,94 % menej ako v piatok (25. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok odpísal 6 centov alebo 0,2 % a uzavrel na 40,25 USD za barel a za celý uplynulý týždeň stratil 2,6 %.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 8.15 h SELČ predával s mínusom 37 centov alebo 0,37 % po 41,55 USD za barel.
Brent smeruje k prvému poklesu ceny za 6 mesiacov a WTI k prvému zníženiu od apríla. Podľa analýzy banky ANZ opäť sa zvyšujú obavy z prijatia nových reštrikcií týkajúcich sa mobility, keďže v USA sa zrýchľuje rast nových prípadov ochorenia COVID-19, čo by mohlo zastaviť zotavovanie dopytu po čiernom zlate.
Ďalším faktorom je zvýšenie exportu z Iránu a Líbye aj napriek snahám aliancie OPEC+ o limitovanie ťažby. Takisto ťažba v USA sa zvyšuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy