Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli. Dôvodom sú obavy, že pretrvávajúca pandémia nového koronavírusu brzdí zotavovanie ekonomiky USA. Navyše prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19 v Európe spôsobil opätovné prijatie dopravných reštrikcií v niektorých krajinách.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.34 h SELČ predával po 39,68 USD (33,94 eura). To bolo o 25 centov alebo o 0,63 % menej ako v stredu (23. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v stredu pripísal 13 centov alebo približne 0,3 % a uzavrel na 39,93 USD za barel.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 7.34 h SELČ predával s mínusom 18 centov alebo 0,43 % po 41,59 USD za barel.
Obavy týkajúce sa vyhliadok dopytu a ekonomiky vyvolané ďalšou vlnou pandémie podporili dolár a dopyt po bezpečných aktívach, čo zvýšilo tlak na ceny čierneho zlata.
Ceny oboch referenčných druhov ropy v stredu mierne vzrástli. Dôvodom bola správa amerického ministerstva energetiky, ktorá ukázala, že ropné rezervy v USA v uplynulom týždni klesli. Zásoby ropy sa znížili o 1,6 milióna barelov. Nečakane prudko padli benzínové rezervy (-4 milióny barelov).

Súvisiace články

Aktuálne správy