Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli

Ceny ropy na začiatku nového týždňa vzrástli. Severomorská ropná zmes Brent zrejme zaznamená piaty mesačný nárast po sebe. Ceny čierneho zlata podporujú globálne stimulačné opatrenia aj v situácii, keď dopyt má problémy vrátiť sa na úrovne spred koronakrízy.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v piatok o 7.16 h SELČ predával po 43,11 USD (36,18 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,33 % viac ako v piatok (28. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok stratil 7 centov alebo 0,16 % a uzavrel na 42,97 USD.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 7.16 h SELČ predával s plusom 26 centov alebo 0,57 % po 46,07 USD za barel.
Brent zrejme uzavrie august s piatym mesačným nárastom po sebe, keďže sa jeho cena 5. augusta dostala až na 46,23 USD za barel, čo bolo najviac od marca. WTI zrejme zaznamená štvrté mesačné zvýšenie.
Minulý týždeň podporoval ceny ropy hurikán Laura, ktorý prinútil firmy zavrieť svoje zariadenia v Mexickom zálive. Nakoniec však nespôsobil väčšie škody na ropných zariadeniach a firmy už obnovujú ich prevádzku.
Aktuálne podporuje ceny čierneho zlata slabý dolár a prekvapivo dobrý výkon čínskeho sektora služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy